Clean Eating - recepty

Aróniový rainbow

Celkový čas přípravy : 15 minut

Arónie pomáhá dosáhnout hustou konzistenci, ale nepřidávejte led, protože může oslabit chutě. Pro horní vrstvu - polevou, použijte čerstvé ovoce je to nejvhodnější, mražené ovoce použijte jen v případě nouze.

Složení: Arónie pyré - rozmixované

  • 1/2 malého banánu
  • 100 g arónie plodů (čerstvé, sušené-namočíme předem dovody, mražené - necháme odstranit)
  • 1/2 šálku mražených jahod nebo čerstvé
  • 1/2 hrnku zmrazené borůvky nebo čerstvé
  • 1/2 šálku neslazené mandlové nebo kokosové mléko, alternativně může být i kravské

Poleva: horní vrstva, můžeme na sebe naskládat

nakonec můžeme posypat 1/2 kiwi, oloupané a nakrájené nebo nasekané, 1/2 malý banán, nakrájený, 1/4 šálku oloupané a nakrájené ananasu nebo mango¨, 1/4 šálku nakrájené borůvky, 1/4 šálku nakrájené jahody, 1/4 šálku malin, volitelně a volitelně dosladit medem

Příprava: arónii rozmixujte mixéru, přidejte banán, jahody, borůvky a rostlinné mléko. (TIP: Do mixéru nejprve přidávejte měkčí ingredience, pak postupně zvyšujte rychlost. Tuto směs slijeme do misek a přidáme polevu: uspořádáme ji v pruzích dle barvy a tak vytvářejí duhu: borůvky, kiwi, banán, ananas, jahody a maliny. Posypeme skořicí a polejeme medem.

Arašídové máslo Loco Moco

Celkový čas přípravy: 15 minut

Tato mísa s plody acai má název Loco Moco, populární, bílkoviny hustá havajském snídaňovou mísu, která se vyznačuje bílá rýže obložený hamburger placičky, smažená vejce a omáčku. Tento vyčištěny-up snídaně balení dostatek bílkovin s arašídového másla spolu s vitamíny a minerály zvýšit z mandlového mléka a bobule. Můžete také přidat kopeček své oblíbené proteinový prášek pro přidanou bílkovin bodci!

ACAI pyré

  • 1/2 malého banánu
  • 1 1/2 lžičky přírodního nesoleného arašídového másla
  • 1 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 100 g zmrazených neslazených bobulí Acai vlákniny
  • 1/2 šálku mražených jahod
  • 1/2 šálku neslazené mandlové mléka

Poleva: horní vrstva, můžeme na sebe naskládat

  • 1/2 malý banán, nakrájený
  • 2 lžičky strouhaný neslazený kokos
  • 1 polévková lžíce kakaové drťi
  • 1 1/2 lžičky přírodního nesoleného arašídového másla
  • dosladíme medem

Postup: Připrava Acai pyré: Do mixéru přidáme banán, arašídové máslo, kakaový prášek, Acai plody, jahody a mléko, postupně zvyšujeme rychlost a mixujeme 15 až 20 sekund. Nalijeme do misek a přidáme horní vrstvu - polevu.

Matcha Chia pudink

  • 3 lžíce Chia semena
  • 2 lžíce Matcha prášek nebo 2 lžíce nakrájeného manga nebo jiného sezóního ovoce
  • 1 šálek kokosového mléka a můžeme ještě posypat strouhaným kokosem

Příprava: Smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, skořici nebo svou oblíbenou zálivku a pochutnejte si.

 

Jablko s madlovým mlékem a Quinoa

  • 1 šálek vařené bílé quinoa (černé i červené)
  • 1 šálek mandlové mléko, alternativně jiný druh mléka
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/2 jablko, nakrájené
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakrejte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Ráno přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebodle chuti.

Chia semínka, oves a len s mandlovým mlékem

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek neslazené mandlové mléko
  • 1 lžíce mleté ​​lněné
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky skořice

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc, přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebo dle chuti.

 

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>