Clean eating

Clean eating není dieta, jedná se o životní styl, přístup k potravinám, jejich příprava a to vše společně s přírodou vede ke zdravějšímu životu. Základem jsou "čisté přírodní potraviny" ( jak je jim dáno v přírodě a nebo nejblíže tak, jak je to možné), tedy potraviny ve svém nejpřirozenějším, nezpracovaném stavu.

A jaké jsou základní zásady Clean eatingu?

  • Jídlo pětkrát až šetkrát denně (3 hlavní jídla a 2 - 3 občerstvení) - libové bílkoviny, dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, a komplexní Quinoa, ořechy a ovocesacharidy
  • Používejte organicky čisté potraviny v co největší míře
  • Vypijte alespoň 2 litry vody za den ( ne z plastu, jsme přátelé životního prostředí)
  • Buď obezřetní, jakýkoliv výrobek s dlouhým složení není považován za součást čisté stravy
  • Vyhněte se zpracovaným a rafinovaným potravinám ( bílá mouka, cukr, chléb a těstoviny
  • Vyhýbejte se všemu, co má vysoký obsah trans-tuků, smaženým pokrmům, potravinám s vysokým obsahem cukru, konzervančních látek, barviv, toxických pojiv, stabilizátorů, emulgátorů a tukových náhrad.
  • Velikost porcí - důležitá je kvalita, ne množství
  • Konzumujte zdravé tuky ( esenciální mastné kyseliny, EFA) - olivový, mandlový, sezamový, kokosový, máslo od farmářů)
  • Snížujte uhlíkovou stopu - používat lokální a sezónní potraviny
  • Jezte s chutí a vychutnejte každé sousto
  • Jídlo jako rodinná záležitost - společná snídaně, oběd, večeře - zlepšuje kvalitu rodinného života

Jaké jsou to potraviny pro styl Clean eating?

  1. Zdravé tuky ( např. olivový olej, kokosový olej, Ghí, slunečnicový olej, avokádo, máslo )
  2. Mouky a obilí - celozrné,bezlepkové, bez přísad a konzervačních látek
  3. Mléčné výrobky ( mléko, bílý jogurt, podmáslí, tvaroh, sýry, syrovátka) z přírozeně krmeného dobytku ve výběhu
  4. See food - ryby, mořská zelenina, řasy
  5. Zelenina a ovoce od domácích pěstitelů nebo příbuzných ( čersvé, sušené, mražené bez konzervačních látek)
  6. Maso bez hormonů a antibiotik z přírozeně krmeného dobytku ve výběhu
  7. Byliny bez přísad a umělých barviv
  8. Mořská nebo Himalájská jedlá sůl (ne stolní rafinovaná)
  9. Ořechy a semena - přírodní, nesolené
  10. Sladidla přírodní
  11. Šťávy (ne z koncentrátu, nejlépe domácí vyrobené ze 100% zeleniny a ovoce)
  12. Zahušťovadla (Irský mech, chia semínka, tapiokový škrob)
  13. Koření ( bez obsahu cukrů, přísad a konzervačních látek), koření, pikantní omáčky, dijónská hořčice, octy
  14. Ostatní - může být i nesolený rajčatový protlak, agar,nelazené bobule nebo ovocné pyré

Tipy na ranní snídani Clean eating

Matcha Chia pudink

Příprava: Smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakryjte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, skořici nebo svou oblíbenou zálivku a pochutnejte si.

Jablko s madlovým mlékem a Quinoa

  • 1 šálek vařené bílé quinoa (černé i červené)
  • 1 šálek mandlové mléko, alternativně jiný druh mléka
  • 1 lžíce Chia semena
  • 1/2 jablko, nakrájené
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce medu (volitelně)

Příprava: smíchejte všechny ingredience dohromady do sklenice a promíchejte. Dobře zakrejte a skladujte v lednici po dobu nejméně čtyř hodin nebo přes noc. Ráno přidejte ořechy, čerstvé lesní plody, kokosové kousky, nebodle chuti.

Diskusní téma: Clean eating

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>