Cukry

mozek nemůže bez cukru existovat, ale je důležité, jak tělo získává cukr. Bílý rafinovaný cukr je antiživina, která pro svoje zpracování spotřebovává z těla výživné látky. Rafinovaný cukr je tzv. rychlý cukr, rychle se vstřebává a to působí negativně na lidský organismus. Organismus si umí vyrobit cukr z bílkovin a tuků. Umělá sladidla jsou pro zdraví velmi nebezpečná!! Roční spotřeba cukru v Česku činní cca 35kg na osobu a rok. Cukr je toxická látka podobně jako alkohol, lepek, kasein a nikotin.
  • rychlý cukr (rychlý vzestup hladiny cukru v krvi - změna nálady, roztěkanost, nesoustředěnost atd. pomocí inzulinu se hladina srovnává) rafinoivaný cukr, čistá fruktóza bez vlákniny
  • pomalý cukr, vázaný na vlákninu nebo jinak
  • uhlovodany, karbohydráty
  • laktóza (mléčný cukr)
  • glukózo fruktózový - průmyslový cukr
  • sacharóza - přírodní cukr (neobsahuje vitamíny a minerály, pouze kalorie)
  • maltodextrin (směs cukru se škrobem, proto je méně sladký)
  • přírodní fruktóza (ovoce s obsahem vlákniny)
  • glukóza (pomáhá ji trávit hormon inzulin) - pokud je tento proces narušen vzniká diabetes
  • fruktóza (tráví se bez působení inzulinu) - podporuje také obezitu (tzv. tučná játra)
Cukr maže všechny chutě, pokud přestaneme používat a konzumovat potraviny s přidaným cukrem, můžeme si vychutnat tu správnou chuť potravin.
 

Co způsobuje bílý rafinovaný (denaturovaný) cukr?

  • podporuje kazivost zubů (Michigenský expariment ve 20 letech minulého století)
  • rozvoj denerativních chorob (Alzheimerova choroba - cukrovka mozku)
  • porušuje acidobazickou rovnováhu (je kyselinotvorný)
  • obezita
  • podporuje hyperaktivitu, ADHD atd.
  • množí se plísně (nadýmání, mykózy, atd.)
  • množení rakovinových buněk
  • snižuje se plodnost
  • způsobuje metabolické procesy (metabolický syndrom)
  • rozvoj diabetu 2 typu
  • deprese, úzkosti atd.
  • pocit únavy, bez energie a to vede k další chuti na sladké

Skryté cukry v potravinářském průmyslu

  • velmi rošířené používání fruktózy (levná varianta cukru)
  • cukr je všude (chleba, salámy, musli, sýry, coca cola, slazené nápoje, zmrzlina, smoothie, džus)

Čím sladit?

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>