Diabetes, cukrovka

Před deseti lety žilo v České republice o 300 tisíc diabetiků méně než dnes. V České republice se s diabetem léčilo v roce 2015 celkem 858 tisíc osob. Jejich počet v průběhu let značně roste. Pět let předtím jich bylo lehce přes osm set tisíc a v roce 2006 cca 740 000.  

  • podle odhadů do roku 2050 bude mít každý třetí dieabetes

Lidé vznik diabetu často sami nepoznají a ignorují prevenci i prvotní příznaky, kterými jsou například zvýšená žíznivost, únava a časté močení. Oddálit nebo mírnit onemocnění lze zejména zdravou stravou a pohybem. Jako prevence diabetu i jako jeho podpůrná léčba se osvědčili též přírodní pomocníci. Těmi jsou například některé houby, bylinky nebo vybrané druhy zeleniny (špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty)

Chcete-li se diabetu vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí. Mezi tuto zeleninu patří špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty. V tomto případě je zlatým pravidlem, že čím barevnější je zelenina na vašem talíři, tím širší rozsah živin, minerálů a vitamínů svému tělu dodáte. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z 50 %.

 

Diabetes 2 typu

dle vědců z Oxfordské univerzity denní přísun ořechů (60g vlašských, kešu, lískovových či pekanových ořechů), zeleniny a ovoce (čerstvých jablek, pomerančů, hrušek či bobulovin než banánů, hroznů či tropického ovocie) přispívá k lepšímu metabolismu cukrů. Až o 12% snižuje riziko výskytu diabetu 2. typu.
 

Potraviny prospívající při diabetu:

  • oleje DHA, EPA, GABA, avokádo, kokosový olej, omega 3, máslo z pasoucích se krav
  • byliny
  • bezškrobová zelenina
  • koření (skořice)

Diskusní téma: Diabetes, cukrovka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>