Glutathion

Glutathion (GSH) je tripeptid (složen ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.
 

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

  • zdroje glutathoinu: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento antioxidant sámo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony

Jak působí glutathion na zdraví:

  • zlepšuje činnost lymfocytů a fagocytů a tak bojuje proti zánětům
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zmírňuje ji
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • snižuje nitrooční tlak a odstranit příčinu šedého zákalu
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • snižuje produkci cytokininů, které se podílejí na autoimunitních onemocněních
  • zvyšuje protinádorovou imunitu a podporuje protinádorový účinek
  • bojuje proti virovému poškození jater
  • chrání před radiačním zářením a snižuje citlivost na alergeny
  • zlepšuje únavový syndrom
  • zlepšuje výživy vlasových kořínků
  • podporuje trávící systém
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí.
  • mírní následky onemocnění slinivky a zvyšuje sníženou produkci inzulín
  • pomáhápři diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • podporuje detoxikační proces v játrech, odstraňuje těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy
  • podporuje proces přeměny škodlivého peroxidu a odstranění aktivního kyslíku hraje velkou roli glutathion, který brání vzniku hydroxylového radikálu
  • chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku)
  • chrání před poškozením kyslíkovými radikály
  • Glutathion umí převést alkohol na netoxickou látku a tak kocovině zabránit

Co snižuje hladinu glutathoinu?

  • silný oxidační stres
  • špatná životospráva (málo pohybu, nevhodné stravovací návyky, toxické látky atd.)
  • různé patologické stavy
  • strava (zejména vysoký obsah cukrů a dalších toxických látek)

Jak se projevuje nedostatek glutathoinu v těle?

  • rychlým stárnutím
  • makulární degenerací
  • diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí
  • křečovitými stavy
  • Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami (Alzheimerova choroba, demence)
  • rakovina

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>