Dobrý den. prosím Vás, jaký je kouřový bod u rakytníkového oleje.
Děkuji Vám.
J. Souček
Kouřový bod u olejů
kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci ) a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.
Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?
- rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
- rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
- kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
- u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
- oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod
Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:
Olej |
Kvalita |
Kouřový bod |
---|---|---|
Mandlový olej |
|
216°C |
Avokádový olej |
Rafinovaný |
271°C |
Nerafinovaný, panenský |
190-204°C |
|
Maslo |
|
121–149°C |
Řepkový olej |
Expeller Press |
190-232°C |
Řepkový olej |
S vysokým obsahem kyseliny olejové |
246°C |
Řepkový olej |
Rafinovaný |
204°C |
Ricinový olej |
Rafinovaný |
200°C |
Extra Panenský (Nerafinovaný) |
177°C |
|
Rafinovaný |
232°C |
|
Kukuřičný olej |
Nerafinovaný |
178°C |
Kukuřičný olej |
Rafinovaný |
232°C |
Bavlníkový olej |
|
216°C |
Nerafinovaný |
107°C |
|
|
252°C |
|
olej z hroznových jader |
|
216°C |
olej z lískových oříšků |
|
221°C |
|
165°C |
|
Vepřové sádlo |
|
188°C |
Olej z makadamových oříšků |
|
210°C |
Hořčičný olej |
|
254°C |
Extra panenský |
191°C |
|
Panenský |
199°C |
|
Olivový olej |
Pomace |
238°C |
Olivový olej |
Extra lehký |
242°C |
Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost) |
Extra panenský |
207°C |
Palmový olej |
Difractionated |
235°C |
Arašídový |
Nerafinovaný |
160°C |
Arašídový olej |
Rafinovaný |
232°C |
|
254°C |
|
Světlicový olej |
Nerafinovaný |
107°C |
Světlicový olej |
Častečně rafinovaný |
160°C |
Světlicový olej |
Rafinovaný |
266°C |
Nerafinovaný |
177°C |
|
Častečně rafinovaný |
232°C |
|
Sojový olej |
Nerafinovaný |
160°C |
Sojový olej |
Častečně rafinovaný |
177°C |
Sojový olej |
Rafinovaný |
238°C |
Slunečnicový olej |
Nerafinovaný |
107°C |
Slunečnicový olej |
Častečně rafinovaný |
232°C |
Slunečnicový olej |
Rafinovaný |
227°C |
Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin |
Nerafinovaný |
160°C |
Tea tree oil |
|
252°C |
Rostlinný tuk |
|
182°C |
Olej z vlašských ořechů |
Nerafinovaný |
160°C |
Častečně rafinovaný |
204°C |
Diskusní téma: Kouřový bod u olejů
Titulek: kouřový bod Vložil: jaroslav souček Datum: 05.01.2023
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce