Kouřový bod u olejů

kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci )  a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.

Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?

  • rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
  • rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
  • kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
  • u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
  • oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod

Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:

Olej

Kvalita

Kouřový bod

Mandlový olej

 

216°C

Avokádový olej

Rafinovaný

271°C

Avokádový olej

Nerafinovaný, panenský

190-204°C

Maslo

 

121–149°C

Řepkový olej

Expeller Press

190-232°C

Řepkový olej

S vysokým obsahem

kyseliny olejové

246°C

Řepkový olej

Rafinovaný

204°C

Ricinový olej

Rafinovaný

200°C

 Kokosový olej 

Extra Panenský (Nerafinovaný)

177°C

Kokosový olej

Rafinovaný

232°C

Kukuřičný olej

Nerafinovaný

178°C

Kukuřičný olej

Rafinovaný

232°C

Bavlníkový olej

 

216°C

Lněný olej

Nerafinovaný

107°C

Ghí (Inické přepuštěném máslo)

 

252°C

olej z hroznových jader

 

216°C

olej z lískových oříšků

 

221°C

Konopný olej

 

165°C

Vepřové sádlo

 

188°C

Olej z makadamových oříšků

 

210°C

Hořčičný olej

 

254°C

Olivový olej

Extra panenský

191°C

Olivový olej

Panenský

199°C

Olivový olej

Pomace

238°C

Olivový olej

Extra lehký

242°C

Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost)

Extra panenský

207°C

Palmový olej

Difractionated

235°C

Arašídový

Nerafinovaný

160°C

Arašídový olej

Rafinovaný

232°C

Rýžový olej

 

254°C

Světlicový olej

Nerafinovaný

107°C

Světlicový olej

Častečně rafinovaný

160°C

Světlicový olej

Rafinovaný

266°C

Sezamový olej

Nerafinovaný

177°C

Sezamový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Sojový olej

Nerafinovaný

160°C

Sojový olej

Častečně rafinovaný

177°C

Sojový olej

Rafinovaný

238°C

Slunečnicový olej

Nerafinovaný

107°C

Slunečnicový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Slunečnicový olej

Rafinovaný

227°C

Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin

Nerafinovaný

160°C

Tea tree oil

 

252°C

Rostlinný tuk

 

182°C

Olej z vlašských ořechů

Nerafinovaný

160°C

 Olej z vlašských ořechů

Častečně rafinovaný

204°C
 

 

Diskusní téma: Kouřový bod u olejů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>