Kouřový bod u olejů

kouřový bod je mezní teplota při které se začínají rozkládat tuky ( dochází k tukové degeneraci )  a produkuji kouř - škodlivé látky pro naše zdraví.

Jak se orientovat při použití olejů při smažení, vaření, pečení a grilování?

  • rostlinné tuky mají vyšší kouřový bod než živočišné ( vyjímku tvoří např. Margaríny - ztužené tuky, které mají kouřový bod nižší než máslo )
  • rafinované oleje a světle oleje - vyšší kouřový bod ( platí pravidlo čím je rostlinný olej světlejší tím má vyšší kouřový bod ), je to způsobeno odstranění nečistot z oleje při rafinaci
  • kouřový bod není kostantní, čím déle se olej zahřívá tím se kouřový bod snižuje
  • u použitého oleje díky nečistotám se též snižuje kouřový bod
  • oleje dlouhobobě vystavené slunci a pokojové teplotě degradují - snižuje se kouřový bod

Příklady kouřového bodu u nejběžnějších olejů:

Olej

Kvalita

Kouřový bod

Mandlový olej

 

216°C

Avokádový olej

Rafinovaný

271°C

Avokádový olej

Nerafinovaný, panenský

190-204°C

Maslo

 

121–149°C

Řepkový olej

Expeller Press

190-232°C

Řepkový olej

S vysokým obsahem

kyseliny olejové

246°C

Řepkový olej

Rafinovaný

204°C

Ricinový olej

Rafinovaný

200°C

 Kokosový olej 

Extra Panenský (Nerafinovaný)

177°C

Kokosový olej

Rafinovaný

232°C

Kukuřičný olej

Nerafinovaný

178°C

Kukuřičný olej

Rafinovaný

232°C

Bavlníkový olej

 

216°C

Lněný olej

Nerafinovaný

107°C

Ghí (Inické přepuštěném máslo)

 

252°C

olej z hroznových jader

 

216°C

olej z lískových oříšků

 

221°C

Konopný olej

 

165°C

Vepřové sádlo

 

188°C

Olej z makadamových oříšků

 

210°C

Hořčičný olej

 

254°C

Olivový olej

Extra panenský

191°C

Olivový olej

Panenský

199°C

Olivový olej

Pomace

238°C

Olivový olej

Extra lehký

242°C

Olivový olej, vysoká kvalita (nízká kyselost)

Extra panenský

207°C

Palmový olej

Difractionated

235°C

Arašídový

Nerafinovaný

160°C

Arašídový olej

Rafinovaný

232°C

Rýžový olej

 

254°C

Světlicový olej

Nerafinovaný

107°C

Světlicový olej

Častečně rafinovaný

160°C

Světlicový olej

Rafinovaný

266°C

Sezamový olej

Nerafinovaný

177°C

Sezamový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Sojový olej

Nerafinovaný

160°C

Sojový olej

Častečně rafinovaný

177°C

Sojový olej

Rafinovaný

238°C

Slunečnicový olej

Nerafinovaný

107°C

Slunečnicový olej

Častečně rafinovaný

232°C

Slunečnicový olej

Rafinovaný

227°C

Slunečnicový olej, s vysokým obsahem mastných kyselin

Nerafinovaný

160°C

Tea tree oil

 

252°C

Rostlinný tuk

 

182°C

Olej z vlašských ořechů

Nerafinovaný

160°C

 Olej z vlašských ořechů

Častečně rafinovaný

204°C
 

 

Diskusní téma: Kouřový bod u olejů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17