Lepek, gluten

lepek je sloučenina gluteninu a prolaminu. Problém s lepkem by nebyl tak velký, kdybychom jej konzumovali pouze v obilninách. Díky výborným Gluten- lepekpojinovým vlastnostem se využívá lepek v potravinářské výrobě (polotovary, dresinky, omáčky, marmelády, jogurty, uzeniny a dokonce i zmrzlina ). Ale i díky modifikovaným obilnám je obsah lepku  vyšší 20 až 40% více než v obilninách před 20 až 30 roky.

Druhy alergií na lepek, dle reakce imunitního systému:

  • alergie na pšenici ( reakce na pšenici okamžitě po její konzumaci )
  • celiakie ( opožděná reakce na potravinu ) je reakce na lepek a současně autoimunitní onemocnění

Článek: Chorobou 21. století se stává alergie na lepek

 

Vliv lepku na organismus

důvodem je lepkavá sloučenina dvou bílkovin ( gliadinu agliteninu obsažené v pšenici ). Pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost. Její nadměrná konzumace vede k demencí a degenerativním onemocněním ( díky výzkumu amerického neurologa Dr. D. Perlmuttera ). Problém je ve zvýšem obsahu lepku ( až 40 x ) oproti stavu před 20 - 30 roky ( modifikované odrůdy, chemické hnojení, nepřirozená péče o půdu ).  Při konzumaci pšenice dochází k zánetlivým reakcím vedoucím k vytvoření zánětlivých ložisek s následnými chronickými záněty, které jsou příčinou většiny nemocí včetně rakoviny a demence.

Lepek má dlouhodobou toxicitu
 

Potraviny obsahující lepek:

  • pšenice, žito, ječmen ( koláče, tyčinky, cereálie, krupice, sušenky, nudle, pečivo, knedlíky...)

Potraviny bez obsahu lepku:

Potraviny se skrytým lepkem:

  • salám
  • paštika
  • hořčice, kečup, tatarka, hotové dresinky
  • čokoláda, nugát, karamel, marmeláda
  • želatinové výrobky, cornflakes
  • mléčné výrobky - pudink, zmrzlina

Příznaky negativního vlivu lepku na zdraví:

  • plešatost
  • špatný spermiogram
  • lupénka

Diskusní téma: Lepek, gluten

Titulek: sanitarka Vložil: Marcela Kovacova Datum: 12.08.2019

Mam urcenu celiakiu od roku 2016 no pravidelne nedodrzujem ju nahle ako zijem trochu nieco z muky mam hnacky ale az na druhy den

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>