Metabolismus

Metabolismus, je soubor všech enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Potraviny zrychlující metabolismus podporují proces hubnutí. Pro zdravé hubnutí je kromě aktivního pohybu, pitného režinu, pravidelného spánku a omezení příjmu kalorií podstatná také pravidelná a vyvážená strava (rostlinná i živočišná).

  • na rychlosti metabolismu závisí spalování tuků
  • pocit únavy má na metabolismus podstatný vliv

Bazální metabolismus

Bazální metabolismu je energie nutná pro udržení základních životních funkcí, jako je dýchání, srdeční činnost, nebo činnost mozku za bazálních podmínek, tedy v klidu, nalačno a v přiměřeně teplém prostředí.Bazální metabolismus (BM) se u každého jedince liší. Je řízen hormonem štítné žlázy, tyroxinem a do jisté míry je dán i geneticky. Bazalní metabolismus je zjednodušeně množství energie, kterou člověk vydá v klidovém stavu. je to ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako je třeba dýchání, proudění krve, látková výměna, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů atd.
  • čím více svalů, tím vyšší BM
  • BM stoupá i při horečce – už při teplotě 38°C se zvýší o 14%
  • vyšší hladina hormonů štítné žlázy, i zvýšená hladina adrenalinu úzkost a nervové napětí se podílí na vyšším BM
  • s přibývajícím věkem BM klesá (od 30. rokiu věku klesá)
  • opakující se hladovky, striktní diety snižují BM (hladovím, tak šetřím)
  • u průměrných lidí tvoří BM 60-75% podíl na celkovém energetickém výdeji
  • bazální metabolismus zvýšíme pohybem (např. cvičení v posilovně) a pravidelnou stravou
 

Několik tipů na potraviny, které zrychlují metabolismus:

  • chilli, kurkuma - tlumí chuť k jídlu, zdroj kurkumimu, podporují rychlejší spalování tuků
  • kajenský pepř - snižuje chuť k jídlu, a navíc zrychluje metabolismus, což vede k rychlejšímu spalování tuků
  • ananas - má nízkou energetickou hodnotu a je také výborným zdrojem vlákniny
  • zelený čaj - nepřekyseluje žaludek, zdroj teinu
  • med - nižší glykemický index, náhrada cukru
  • jablečný ocet - zdroj pektinu, podporuje trávení
  • ryby - jsoz zdrojem jódu, přes šťínou žlázu reguluje metabolismu
  • fazole - mají nízký glykemický index a je zdrojem vlákniny
  • rýže
  • ořechy - navozují pocit sytosti, zdroj energie a zdravých tuků
  • chia semínka, lněná a bazalková semínka - jsou hydroskopická, zdroj energie a vlákniny
  • skořice - podporuje rychlejší spalování
  • zázvor
  • kombinace zázvoru, citronu a medu - při nachlazení, při bolestech v krku, únavě,i spálí přebytečný tuk
  • vhodná detoxikace těla nastartuje metabolismus

Co může být příčinou nefunkčního metabolismu?

  • genetický - dědičný faktor
  • opakované neustálé hubnutí a přibírání - když trpí hlady, tělo si uloží všechno pro horší časy
  • nepravidelný stravovací režim (důležitá správná snídaně), špatný pitný režim, hladovění a jednostranné, přísné diety
  • dlouhodobé sezení nebo nedostatek spánku
  • psychické nastavení (stres zpomaluje metabolismus)
  • bez aktivní svalové hmoty rychlý metabolismus nikdy neudržíme dlouhodobě (doporučuje se kombinace aerobního a posilovacího cvičení)
  • dehydratovaný organismus (bolest hlavy a únava)
  • jednotvárná strava bez obsahu kompletních proteinů (bílkoviny jsou stavebními kameny pro svaly - pstruh, losos, krůtí a kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, kozí nebo ovčí sýr, fazole, cizrnu nebo čočku, tempeh, tofu)
  • nízká hladiny železa - svaly nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje (zdrojem jsou červené bobulovité ovoce, vnitřnosti, fazole, brokolice)
  • nefunkční lymfatický systém - neodstraňuje škodliviny z těla
  • špatná funkce štítné žlázy

Diskusní téma: Metabolismus

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>