Metabolismus

Metabolismus, je soubor všech enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Potraviny zrychlující metabolismus podporují proces hubnutí. Pro zdravé hubnutí je kromě aktivního pohybu, pitného režinu, pravidelného spánku a omezení příjmu kalorií podstatná také pravidelná a vyvážená strava (rostlinná i živočišná).

  • na rychlosti metabolismu závisí spalování tuků
  • pocit únavy má na metabolismus podstatný vliv

Bazální metabolismus

Bazální metabolismu je energie nutná pro udržení základních životních funkcí, jako je dýchání, srdeční činnost, nebo činnost mozku za bazálních podmínek, tedy v klidu, nalačno a v přiměřeně teplém prostředí.Bazální metabolismus (BM) se u každého jedince liší. Je řízen hormonem štítné žlázy, tyroxinem a do jisté míry je dán i geneticky. Bazalní metabolismus je zjednodušeně množství energie, kterou člověk vydá v klidovém stavu. je to ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako je třeba dýchání, proudění krve, látková výměna, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů atd.
  • čím více svalů, tím vyšší BM
  • BM stoupá i při horečce – už při teplotě 38°C se zvýší o 14%
  • vyšší hladina hormonů štítné žlázy, i zvýšená hladina adrenalinu úzkost a nervové napětí se podílí na vyšším BM
  • s přibývajícím věkem BM klesá (od 30. rokiu věku klesá)
  • opakující se hladovky, striktní diety snižují BM (hladovím, tak šetřím)
  • u průměrných lidí tvoří BM 60-75% podíl na celkovém energetickém výdeji
  • bazální metabolismus zvýšíme pohybem (např. cvičení v posilovně) a pravidelnou stravou
 

Několik tipů na potraviny, které zrychlují metabolismus:

  • chilli, kurkuma - tlumí chuť k jídlu, zdroj kurkumimu, podporují rychlejší spalování tuků
  • kajenský pepř - snižuje chuť k jídlu, a navíc zrychluje metabolismus, což vede k rychlejšímu spalování tuků
  • ananas - má nízkou energetickou hodnotu a je také výborným zdrojem vlákniny
  • zelený čaj - nepřekyseluje žaludek, zdroj teinu
  • med - nižší glykemický index, náhrada cukru
  • jablečný ocet - zdroj pektinu, podporuje trávení
  • ryby - jsoz zdrojem jódu, přes šťínou žlázu reguluje metabolismu
  • fazole - mají nízký glykemický index a je zdrojem vlákniny
  • rýže
  • ořechy - navozují pocit sytosti, zdroj energie a zdravých tuků
  • chia semínka, lněná a bazalková semínka - jsou hydroskopická, zdroj energie a vlákniny
  • skořice - podporuje rychlejší spalování
  • zázvor
  • kombinace zázvoru, citronu a medu - při nachlazení, při bolestech v krku, únavě,i spálí přebytečný tuk
  • vhodná detoxikace těla nastartuje metabolismus

Co může být příčinou nefunkčního metabolismu?

  • genetický - dědičný faktor
  • opakované neustálé hubnutí a přibírání - když trpí hlady, tělo si uloží všechno pro horší časy
  • nepravidelný stravovací režim (důležitá správná snídaně), špatný pitný režim, hladovění a jednostranné, přísné diety
  • dlouhodobé sezení nebo nedostatek spánku
  • psychické nastavení (stres zpomaluje metabolismus)
  • bez aktivní svalové hmoty rychlý metabolismus nikdy neudržíme dlouhodobě (doporučuje se kombinace aerobního a posilovacího cvičení)
  • dehydratovaný organismus (bolest hlavy a únava)
  • jednotvárná strava bez obsahu kompletních proteinů (bílkoviny jsou stavebními kameny pro svaly - pstruh, losos, krůtí a kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, kozí nebo ovčí sýr, fazole, cizrnu nebo čočku, tempeh, tofu)
  • nízká hladiny železa - svaly nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje (zdrojem jsou červené bobulovité ovoce, vnitřnosti, fazole, brokolice)
  • nefunkční lymfatický systém - neodstraňuje škodliviny z těla
  • špatná funkce štítné žlázy

Diskusní téma: Metabolismus

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>