Metabolismus

Metabolismus, je soubor všech enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Potraviny zrychlující metabolismus podporují proces hubnutí. Pro zdravé hubnutí je kromě aktivního pohybu, pitného režinu, pravidelného spánku a omezení příjmu kalorií podstatná také pravidelná a vyvážená strava (rostlinná i živočišná).

  • na rychlosti metabolismu závisí spalování tuků
  • pocit únavy má na metabolismus podstatný vliv

Bazální metabolismus

Bazální metabolismu je energie nutná pro udržení základních životních funkcí, jako je dýchání, srdeční činnost, nebo činnost mozku za bazálních podmínek, tedy v klidu, nalačno a v přiměřeně teplém prostředí.Bazální metabolismus (BM) se u každého jedince liší. Je řízen hormonem štítné žlázy, tyroxinem a do jisté míry je dán i geneticky. Bazalní metabolismus je zjednodušeně množství energie, kterou člověk vydá v klidovém stavu. je to ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako je třeba dýchání, proudění krve, látková výměna, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů atd.
  • čím více svalů, tím vyšší BM
  • BM stoupá i při horečce – už při teplotě 38°C se zvýší o 14%
  • vyšší hladina hormonů štítné žlázy, i zvýšená hladina adrenalinu úzkost a nervové napětí se podílí na vyšším BM
  • s přibývajícím věkem BM klesá (od 30. rokiu věku klesá)
  • opakující se hladovky, striktní diety snižují BM (hladovím, tak šetřím)
  • u průměrných lidí tvoří BM 60-75% podíl na celkovém energetickém výdeji
  • bazální metabolismus zvýšíme pohybem (např. cvičení v posilovně) a pravidelnou stravou
 

Několik tipů na potraviny, které zrychlují metabolismus:

  • chilli, kurkuma - tlumí chuť k jídlu, zdroj kurkumimu, podporují rychlejší spalování tuků
  • kajenský pepř - snižuje chuť k jídlu, a navíc zrychluje metabolismus, což vede k rychlejšímu spalování tuků
  • ananas - má nízkou energetickou hodnotu a je také výborným zdrojem vlákniny
  • zelený čaj - nepřekyseluje žaludek, zdroj teinu
  • med - nižší glykemický index, náhrada cukru
  • jablečný ocet - zdroj pektinu, podporuje trávení
  • ryby - jsoz zdrojem jódu, přes šťínou žlázu reguluje metabolismu
  • fazole - mají nízký glykemický index a je zdrojem vlákniny
  • rýže
  • ořechy - navozují pocit sytosti, zdroj energie a zdravých tuků
  • chia semínka, lněná a bazalková semínka - jsou hydroskopická, zdroj energie a vlákniny
  • skořice - podporuje rychlejší spalování
  • zázvor
  • kombinace zázvoru, citronu a medu - při nachlazení, při bolestech v krku, únavě,i spálí přebytečný tuk
  • vhodná detoxikace těla nastartuje metabolismus

Co může být příčinou nefunkčního metabolismu?

  • genetický - dědičný faktor
  • opakované neustálé hubnutí a přibírání - když trpí hlady, tělo si uloží všechno pro horší časy
  • nepravidelný stravovací režim (důležitá správná snídaně), špatný pitný režim, hladovění a jednostranné, přísné diety
  • dlouhodobé sezení nebo nedostatek spánku
  • psychické nastavení (stres zpomaluje metabolismus)
  • bez aktivní svalové hmoty rychlý metabolismus nikdy neudržíme dlouhodobě (doporučuje se kombinace aerobního a posilovacího cvičení)
  • dehydratovaný organismus (bolest hlavy a únava)
  • jednotvárná strava bez obsahu kompletních proteinů (bílkoviny jsou stavebními kameny pro svaly - pstruh, losos, krůtí a kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, kozí nebo ovčí sýr, fazole, cizrnu nebo čočku, tempeh, tofu)
  • nízká hladiny železa - svaly nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje (zdrojem jsou červené bobulovité ovoce, vnitřnosti, fazole, brokolice)
  • nefunkční lymfatický systém - neodstraňuje škodliviny z těla
  • špatná funkce štítné žlázy

Diskusní téma: Metabolismus

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>