Tummo

meditace tummo (vizualizace a dýchání) - vnitřní oheň, díky kterému se dokáží mniši zahřát i ve velké zimě tak, že teplota těla dosáhne na povrchu cca 50°C
  • Meditace Tummo se předává ústní tradicí tedy již od časů Buddhy a patří mezi pokročilejší praxe
  • pro zlepšení síly tummo se používá speciální barvy oblečení 

Čeho lze používáním Tummo dosáhnout?

  • zvýšená koncentrace a důvěra v sebe
  • zlepšení fyzického a duševního zdraví
  • zlepšení paměti
  • zvýšení či snížení teploty o 8,3 °C
  • dosažení osvícení
  • více

Jak správně realizovat meditaci Tummo?

Tento druh meditace stojí na vizualizaci a dýchání. Pro dosažení výsledků je nezbytné, abyste přesně následovali instrukce.
Sezení: Seďte vzpřímeně, ale tak, aby vám to bylo pohodlné. Přesné instrukce k sezení najdete v příspěvku o základech meditace. Vyprázdněte se: Představte si, že je vaše tělo jako balón – prázdné a duté. Pokožka je jasně zářící a tělo nic neváží, nejsou v něm žádné orgány. Vydržte, dokud tento pocit nebude dostatečně silný. 
Hlavní kanál: Představte si zhruba 1 centimetr tlustý “kanál”. Je to malá trubice, která se táhne celým tělem od vrchu vaší hlavy až k vaší hrázi. Vedlejší kanály: Nyní si představte dva vedlejší kanály. Každý začíná v jedné nosní dírce a pokračuje okolo vašeho obočí dolů podél hlavního kanálu až pod pupek, kde se s hlavním kanálem spojí. Všechny kanály jsou jako potrubí ve vašem těle. Věnujte chvíli upevnění této vizualizace. 
Dech: Představte si, že váš dechu klesá dvěma vedlejšími kanály a spojí se do centrálního kanálu těsně pod pupkem (asi pár cm před páteří). Představte si velmi malou a velmi horkou kouli světla v hlavním kanálu v okolí pupku a váš dech zapálí tuto ohnivou kouli, která se tak stává velmi horkou. Nyní zadržte dech v horké kouli na 5 – 15 sekund (zkušení jogíni dokáži zadržet dech i na několik minut). Jakmile by se vám začala motat hlava, začněte dýchat opět normálně! V průběhu meditace na dech příliš netlačte, abyste předešli hyperventilaci! 
Zvyšování energie: Tento bod je nepovinný, ale pomáhá zvýšit teplo a prohloubit koncentraci. Jakmile zadržujete svůj dech uvnitř hlavního kanálu v malé kouli tepla těsně pod pupkem, přitáhněte energii zespoda nahoru a shora dolů a uzavřete ji zpět v kouli tepla. Zespoda nahoru ji přitáhnete tím, že zatnete perineální svaly (jako byste zadržovali moč). Současně polkněte sliny, abyste vyvolali pocit, že tlačíte na kouli tepla shora dolů. Experimentujte s tím. Můžete zkoušet nejprve zatnout svaly a teprve pak polykat sliny či naopak. Dělejte to tak, abyste dosáhli co nejlepšího pocitu, že v malém prostoru u pupku hromadíte a uzavíráte obrovské množství energie. 
Uvolnění energie: S výdechem nosem veškerou nahromaděnou energii uvolněte. Vypusťte energii hlavním kanálem a nechte ji vytrysknout vrchní částí hlavy jako fontánu. Jak energie prochází hlavním kanálem, profukuje veškeré bloky v energetických centrech solar plexu, srdce, krku, třetího oka a korunní čakry. Pročišťuje se celý energetický systém. Pokud se potřebujete uzdravit, můžete si představit uvolnění energie do všech částí těla. 
Postup opakujte. Začněte s meditací o délce 2 – 5 minut. Nepřekračujte tuto délku dokud s meditací nezískáte dostatek zkušeností. 
Říká se, že tibetská buddhistická metoda Tummo je jednou z nejnáročnějších technik meditace. I když instrukce mohou znít složitě, ve skutečnosti se jedná o jednoduchou praxi. Její schopnost přinést výsledky přímo závisí na vizualizaci, kterou zlepšíte pravidelným opakováním této meditace. 

Čtěte více na: https://www.buddhaweb.cz/meditace-tummo/
 

Články superpotraviny

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>