Nadýmání, bolesti břicha

Plynatost - onemocnění se vyznačuje zvýšenou produkci nebo nedostatečným vylučováním střevních plynů, což vede k nadměrnému hromadění. Plyny, které zůstávají v těle způsobují bolesti břicha - nadýmání, které je způsobeno na příčině trávením sacharidů a nedostatek trávících enzymů. Nadýmání též může být způsobeno znečištěným střev a játry. Nadýmání je často doprovázeno po užívání antibiotik, kdy je nutné  harmonizovat peristaltiku střev pomocí probiotik a prebiotik.  Více...
 

Nadýmání - příznaky:

vzedmuté břicho je důsledkem roztažené trávící trubice - nadměrný obsah plynů ( např. nadýmavá jídla ). Větry vyvolané nestrávenou potravou často vedou k průjmovému onemocnění.
  • bolestivě nafouklé břicho
  • odchod větrů
  • kručení ve střevech
  • střevní křeče

Které potraviny způsobují nadýmání?

  • luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sojové boby )
  • laktóza
  • některá zelenina ( např. brokolice, česnek, cibule, zelí, květák...)
  • ovoce ( broskve, třešně, melouny, banány..)
  • žito, pšenice
  • sladidla ( sorbitol, aspartam či mannitol )
  • plnotučné mléko, smetana
  • čerstvé pečivo, určité druhy tmavého chleba
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým ( coca cola )
  • po užívání antibiotik ( jejich účinkem je narušena správná peristaltika střev )
Luštěniny namáčíme: před vařením namočíme luštěniny cca na 12 hodin do vody a následně můžeme je můžeme v této vodě uvařit.
K luštěninám, zelí a kapustě přidáváme koření a byliny usnanující trávení ( rozmarýn, šajvěj, tymián, kurkumu, kmín, fenykl, čerstvý nastrouhaný zázvor..) Po jídle si můžeme dát čaj s meduňkou.
 

Co naopak brání nadýmání?

zdravá pravidelná strava bez přejídání ( podtravu musíme důkladně rozžvýkat ), eliminace stresů, psychické zátěže a dostatek pohybu

Nápoj proti nadýmání:

  • proti nadýmání si připravíme čaj z fenyklu, kmínu, heřmánku a meduňky. Smes zalejeme 250ml vroucí vody, necháme asi 10 - 15 min. vyluhovat a slijeme. Nápoj pijeme po jídle, ale vždy čerstvý
  • odvar z majoránky, máty a pelyňku - užíváme 1 - 2 lžíce po 2 hodinách
 

Diskusní téma: Nadýmání

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>