Nadýmání, bolesti břicha

Plynatost - onemocnění se vyznačuje zvýšenou produkci nebo nedostatečným vylučováním střevních plynů, což vede k nadměrnému hromadění. Plyny, které zůstávají v těle způsobují bolesti břicha - nadýmání, které je způsobeno na příčině trávením sacharidů a nedostatek trávících enzymů. Nadýmání též může být způsobeno znečištěným střev a játry. Nadýmání je často doprovázeno po užívání antibiotik, kdy je nutné  harmonizovat peristaltiku střev pomocí probiotik a prebiotik.  Více...
 

Nadýmání - příznaky:

vzedmuté břicho je důsledkem roztažené trávící trubice - nadměrný obsah plynů ( např. nadýmavá jídla ). Větry vyvolané nestrávenou potravou často vedou k průjmovému onemocnění.
  • bolestivě nafouklé břicho
  • odchod větrů
  • kručení ve střevech
  • střevní křeče

Které potraviny způsobují nadýmání?

  • luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sojové boby )
  • laktóza
  • některá zelenina ( např. brokolice, česnek, cibule, zelí, květák...)
  • ovoce ( broskve, třešně, melouny, banány..)
  • žito, pšenice
  • sladidla ( sorbitol, aspartam či mannitol )
  • plnotučné mléko, smetana
  • čerstvé pečivo, určité druhy tmavého chleba
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým ( coca cola )
  • po užívání antibiotik ( jejich účinkem je narušena správná peristaltika střev )
Luštěniny namáčíme: před vařením namočíme luštěniny cca na 12 hodin do vody a následně můžeme je můžeme v této vodě uvařit.
K luštěninám, zelí a kapustě přidáváme koření a byliny usnanující trávení ( rozmarýn, šajvěj, tymián, kurkumu, kmín, fenykl, čerstvý nastrouhaný zázvor..) Po jídle si můžeme dát čaj s meduňkou.
 

Co naopak brání nadýmání?

zdravá pravidelná strava bez přejídání ( podtravu musíme důkladně rozžvýkat ), eliminace stresů, psychické zátěže a dostatek pohybu

Nápoj proti nadýmání:

  • proti nadýmání si připravíme čaj z fenyklu, kmínu, heřmánku a meduňky. Smes zalejeme 250ml vroucí vody, necháme asi 10 - 15 min. vyluhovat a slijeme. Nápoj pijeme po jídle, ale vždy čerstvý
  • odvar z majoránky, máty a pelyňku - užíváme 1 - 2 lžíce po 2 hodinách
 

Diskusní téma: Nadýmání

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>