Pesticidy

pesticidy jsou chemické látky, které se používají na likvidaci škůdců, ochraně rostlin a skladování zásob. Tyto toxické látky obsažené v půdě a ve vodě dostávají do organismu, kde působí negativně na lidské zdraví. Znepokojení vyvolává především zjištění, že účinkují při daleko nižších koncentracích, než jaké se doposud považovaly za toxické. V Česku se spotřebuje cca  1,7 kg pesticidů na hektar zemědělské plochy ročně.
  • nezvyšují zemědělskou produkci, pouze omezují ztráty způsobené chorobami a škůdci a snižujít tak náklady na práci
  • bez používání by poklesla o 40 % produkce (u obilovin je to asi 30 %, zatímco u zeleniny 50 % a u ovoce dokonce 75 %)
  • úspora práce a peněz je však vykupována dlouhodobým poškozováním životního prostředí, ničením půdy a velmi pravděpodobně také zhoršeným zdravím lidí
  • tzv. koktejlový efekt pesticidů na zdraví - nikdo nezkoumá účinek pesticidů v jejich kombinaci a v čase

Negativní vliv pesticidů na zdraví:

  • působí negativně na vývoj nervové soustavy (poškozují nevratně mozek)
  • zvyšuje riziko vzniku leukémie u dětí
  • narušují hormonální systém člověka a jiných živočichůrozvoj rakoviny
  • podráždění kůže, očí a plic
  • hyperaktivita, porucha pozornosti (ADHD)
  • postupná neplodnost u mužů a žen
  • poruchy pohlavních orgánů u mužů a žen
  • vrozené vývojové vady
  • poruchy imunitního systému včetně alergií a autoimunitní onemocnění
  • nejcitlivější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy nebo starší a nemocní lidé

Znečištění vody pesticidy:

Znečištění potravin pesticidy:

V novém výzkumu bylo toto zjištění potvrzeno také u dospělých jedinců. Vědci v Austrálii zjistili, že lidé, kteří konzumovali výhradně ekologickou stravu po dobu jednoho týdne, zaznamenali 90 % snížení expozice pesticidů. Výsledky ukázaly, že lidé kteří přešli na BIO stravu mohou výrazně snížit expozici pesticidů, což dokazuje, že ekologická strava hraje klíčovou roli. Více
  • limit pesticidu pro BIO potraviny je 0,01 mg/kg

Jak se dá odstranit část pesticidů z ovoce a zeleniny?

 
Pesticidy se ukládají ve všech částech plodin - na povrchu, ve slupce i uvnitř. Na povrchu najdete jen menší část pesticidů, jsou to ty, které byly použity těsně před sklizní nebo až po sklizni (např. přípravky proti plísni). Důkladné omytí ovoce a zeleniny je důležité, ale s některými pesticidy toho moc nezmůže. Odstraněním slupky se zbavíte mnohem většího množství nežádoucích látek, na druhé straně tím odstraníte mnoho těch užitečných, protože ve slupce se často koncentruje velké množství živin.
Pokud nechcete přijít o vitamíny, použijte k odstranění všech zdraví škodlivý látek směs octa, vody a mořské soli. Jak postupovat? Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání. Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa (alternativně jedlá soda bikarbona). Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli. Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.
  • alternativně: roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda,  v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek, ovoce a zeleni nu nechejte v tomto roztoku působit cca 15 min.
  • alternativou je také okrálení nebo oloupání slupky, nevýhodou je, že se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje
  • ocet a čistá voda, roztok v koncentraci 1 : 10, ovoce a zeleninu nechte v roztoku cca 15-20 min a následně opláchněte vodou
  • jablečný ocet zničí až 98 bakterií a škodlivin, roztok s vodou v koncentraci 1 : 10, plody necháme působit cca 20 min. a pak opláchneme ve vodě
  • jedlá soda, citronová šťáva a voda, ve 1000ml důkladně rozmícháme jednu lžíci citronové vody, 2 lžíce jedlé sody, plody vložíme na 10 min. do roztoku a pak opláchneme
  • grapefruitová šťáva - jedna lžíci, lžíci jedlé sody, sálek bílého octu a vody, rozmícháme a touto směsí postříkáme plody necháme 5 min. působit a omyjeme vodou.

Potraviny z obchodů, které mohou obsahovat pozůstatky pesticidů:

  • jablka, broskve, jahody, hrozny, dovážené nektarinky
  • celer, špenát
  • sladká paprika, okurky, cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory
Další oblastí, kde se můžeme setkat s pesticidy jsou čistící a kosmetické přípravky.
 
 

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>