Překyselení organismu

pH těla by se mělo pohybovat kolem 7,35, pokud klesne pH moči na 4,5 začíná růst rakovinná buňka. Zkouška pH se provadí v moči nebo ze slin lakmusovým papírkem. Tělo vyvažuje kyselost odčerpáváním (alkalických minerálů - sodík, draslík, vápník a hořčík) např. vápníku z kostí, chrupavek a zubů. Důsledkem je osteoporóza. Odčerpáváním hořčíku z kostí vede ke svalovým křečím a podráždění. Draslík a sodík reguluje hospodaření s tekutinami.
  • acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí
  • je-li tělo překyselené, znamená to, že mu chybí minerály, které je nutné mu dodat (např.  elektrolyty -vápník, hořčík a sůl)

Zdroje překyselení organismu:

  • špatné stravovací návyky (kyselá strava by měla tvořit pouze 20% jídelníčku)
  • nezdravé životní prostředí kolem nás
  • stres (na vnější podněty tělo reaguje vylučováním různých látek. A ty jsou většinou kyselého charakteru)
  • tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny
  • pití velkého množství kávy (kardamom toto překyselení eliminuje)
  • potraviny např.mléko ( laktózové i bezlaktózové - zahleňuje) - jako náhradu lze použít rýžové mléko, které nezpůsobuje překyselení
  • nekvalitní voda
  • špatný tzv. mělký dech, nekvalitní spánek
  • dehydratace- špatný pitný režim, nedostatečný příjem vody a tekutin
  • překyselená krev
  • chemické přípravky (léky) - nabourávají rovnovahu ph v těle
  • před spánkem konzumace masa, škroby, tuky

Projevy a příznaky překyselení organismu:

Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, má poruchy spánku, neurčité bolesti svalů, hlavy a zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo naopak průjmy.
  • bolesti
  • pálení žáhy 
  • svalové křeče
  • únava a častá podrážděnost
  • častá nachlazení a virózy
  • bílý potah na jazyku a zápach z úst
  • zahlenění a zácpa
  • stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida
  • poškození vlasů a nehtů
  • znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
  • degenerativní choroby
  • akné a ekzémy
  • cisty
  • vředy, otoky
  • plísně, kvasinky
  • celulitida

Jak zjistit, že mám překyselený organismus?

Překyselení se dá změřit pomocí pH moči. Ideální hodnota je 7, 3.

Co způsobuje překyselení organismu:

  • rakovinu
  • cukrovku - diabetes
  • obezitu
  • arteriosklerózu - kornatění tepen (infarkt miokardu)
  • cevní mozková příhoda (Ischemická i hemoragická)
  • důsledkem překyselení organismu je osteoporóza
  • roztroušená skleróza

Jak vylučujeme kyseliny z těla?

nastřádané kyselé odpady se vylučují těmito cestami a může trvat delší dobu (závisí na délce překyselení organismu). Může dojít k přechodnému zhoršení stavu, což je známka zahájení čištění těla od kyselých usazenin..
  • stolice, klystýr
  • močení
  • pot - kůže
  • slzami
  • plícemi

Jak bojovat proti překyselení organismu?

Potřebné je dodat tělu minerály a zásady. Zprostředkují je ovoce a zelenina, ideálně pokud jsou součástí každého jídla, které konzumujeme. Místo produktů z bílé mouky je vhodné konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo. Alkohol a příliš sladké nápoje co nejvíce nahrazujme čistou vodou bez bublinek. Při přípravě pokrmů používejme koření a bylinky, nevyhýbejme se houbám (žampiony a lesní houby jsou bohaté na minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které v běžné stravě často chybějí), zato se vyhýbejme cigaretám. Důležité také je, jak jíme: lepší je jíst pomalu a nejíst pozdě večer – jste-li fanoušky půlnočních svačinek, zkuste je omezit!

  • změníme životní styl (životní prostředí)
  • doplňujeme minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a vitaminy (např. zelené potraviny, superpotraviny)
  • upravíme jídelníček (výživový poradce)
  • aloe vera gel
  • při pravidelném pití kávy přidáváme kardamom, skořici nebo chilli
  • pravidelný pohyb a sport v přírodě v krajním případě se zátěží (posilovna, aktivní sport...)
  • konzumujeme čestvé ovoce a zeleninu
  • detoxikace
  • dostatečný spánek a odpočinek
  • neutralizující, hřejivé zábaly, koupele (soda, mořská sůl, epsomská sůl), masáže
  • fytoterapie (např. levandule pod polštář)

Potraviny působící proti překyselení organismu:

  • čistá voda (hydratace), šťávy z čerstvé zeleniny včetně dužiny a ovoce
  • 200-300ml vlažné vody a polovina středně velkého citrónu
  • fermentovaná zelenina
  • jedlá soda (soda bicarbona) s vodou (vyrovnává kyselost těla) 0,5 - 1 lžičku sody do sklenice studené vody
  • koření - zázvor, česnek, cibule, kurkuma, skořice, chilli, sůl
  • ředkev a ředkvička, brokolice, špenát, okurky, chřest, zelí
  • rajčata, mrkev, celer, řepa, zeninová nať, hlávkový salát , květák, kapusta
  • čistý lecitin
  • houby
  • citrón
  • mango, meloun, olivy, rozinky, pomeranče, banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky
  • sušené fíky
  • sójové boby, fazole
  • mandle, lískové ořechy, semínka (slunečnice, len, dýně, sezam, chia, naklíčená semena)

Stava by měla být tvořena syrovou zeleninou a ovocem dle sezóny (a naší zeměpisné šířky) a menší část by měla tvořit strava vařená

TIP proti překyselení:

 studená káva, meduňka, zázvor a zelený ječmen. Ten je sice pro většinu lidí znám až posledních pár let, přesto se už ale skvěle osvědčil při neutralizaci kyselosti. Pokud jste si dopřáli výtečný nedělní oběd nebo jste se přejedli na rodinné oslavě a nyní ležíte na gauči s nafouklým břichem, pak zapomeňte na léky a raději vypijte sklenici šťávy ze zeleného ječmene. Díky tomu se kyselina v krvi spojí s minerálními látkami a vy budete moci lépe trávit.

Studená káva prospívá: čím teplejší kávu pijete, tím více je kyselejší, proto neodsuzujte ihned lahodný šálek dobré kávy ve studenější variantě. Překyselení organismu kávou můžeme eliminovat přidáním kardamomu nebo skořice

Diskusní téma: Překyselení organismu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>