Překyselení organismu

pH těla by se mělo pohybovat kolem 7,35, pokud klesne pH moči na 4,5 začíná růst rakovinná buňka. Zkouška pH se provadí v moči nebo ze slin lakmusovým papírkem. Tělo vyvažuje kyselost odčerpáváním (alkalických minerálů - sodík, draslík, vápník a hořčík) např. vápníku z kostí, chrupavek a zubů. Důsledkem je osteoporóza. Odčerpáváním hořčíku z kostí vede ke svalovým křečím a podráždění. Draslík a sodík reguluje hospodaření s tekutinami.
  • acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí
  • je-li tělo překyselené, znamená to, že mu chybí minerály, které je nutné mu dodat (např.  elektrolyty -vápník, hořčík a sůl)

Zdroje překyselení organismu:

  • špatné stravovací návyky (kyselá strava by měla tvořit pouze 20% jídelníčku)
  • nezdravé životní prostředí kolem nás
  • stres (na vnější podněty tělo reaguje vylučováním různých látek. A ty jsou většinou kyselého charakteru)
  • tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny
  • pití velkého množství kávy (kardamom toto překyselení eliminuje)
  • potraviny např.mléko ( laktózové i bezlaktózové - zahleňuje) - jako náhradu lze použít rýžové mléko, které nezpůsobuje překyselení
  • nekvalitní voda
  • špatný tzv. mělký dech, nekvalitní spánek
  • dehydratace- špatný pitný režim, nedostatečný příjem vody a tekutin
  • překyselená krev
  • chemické přípravky (léky) - nabourávají rovnovahu ph v těle
  • před spánkem konzumace masa, škroby, tuky

Projevy a příznaky překyselení organismu:

Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, má poruchy spánku, neurčité bolesti svalů, hlavy a zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo naopak průjmy.
  • bolesti
  • pálení žáhy 
  • svalové křeče
  • únava a častá podrážděnost
  • častá nachlazení a virózy
  • bílý potah na jazyku a zápach z úst
  • zahlenění a zácpa
  • stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida
  • poškození vlasů a nehtů
  • znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
  • degenerativní choroby
  • akné a ekzémy
  • cisty
  • vředy, otoky
  • plísně, kvasinky
  • celulitida

Jak zjistit, že mám překyselený organismus?

Překyselení se dá změřit pomocí pH moči. Ideální hodnota je 7, 3.

Co způsobuje překyselení organismu:

  • rakovinu
  • cukrovku - diabetes
  • obezitu
  • arteriosklerózu - kornatění tepen (infarkt miokardu)
  • cevní mozková příhoda (Ischemická i hemoragická)
  • důsledkem překyselení organismu je osteoporóza
  • roztroušená skleróza

Jak vylučujeme kyseliny z těla?

nastřádané kyselé odpady se vylučují těmito cestami a může trvat delší dobu (závisí na délce překyselení organismu). Může dojít k přechodnému zhoršení stavu, což je známka zahájení čištění těla od kyselých usazenin..
  • stolice, klystýr
  • močení
  • pot - kůže
  • slzami
  • plícemi

Jak bojovat proti překyselení organismu?

Potřebné je dodat tělu minerály a zásady. Zprostředkují je ovoce a zelenina, ideálně pokud jsou součástí každého jídla, které konzumujeme. Místo produktů z bílé mouky je vhodné konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo. Alkohol a příliš sladké nápoje co nejvíce nahrazujme čistou vodou bez bublinek. Při přípravě pokrmů používejme koření a bylinky, nevyhýbejme se houbám (žampiony a lesní houby jsou bohaté na minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které v běžné stravě často chybějí), zato se vyhýbejme cigaretám. Důležité také je, jak jíme: lepší je jíst pomalu a nejíst pozdě večer – jste-li fanoušky půlnočních svačinek, zkuste je omezit!

  • změníme životní styl (životní prostředí)
  • doplňujeme minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a vitaminy (např. zelené potraviny, superpotraviny)
  • upravíme jídelníček (výživový poradce)
  • aloe vera gel
  • při pravidelném pití kávy přidáváme kardamom, skořici nebo chilli
  • pravidelný pohyb a sport v přírodě v krajním případě se zátěží (posilovna, aktivní sport...)
  • konzumujeme čestvé ovoce a zeleninu
  • detoxikace
  • dostatečný spánek a odpočinek
  • neutralizující, hřejivé zábaly, koupele (soda, mořská sůl, epsomská sůl), masáže
  • fytoterapie (např. levandule pod polštář)

Potraviny působící proti překyselení organismu:

  • čistá voda (hydratace), šťávy z čerstvé zeleniny včetně dužiny a ovoce
  • 200-300ml vlažné vody a polovina středně velkého citrónu
  • fermentovaná zelenina
  • jedlá soda (soda bicarbona) s vodou (vyrovnává kyselost těla) 0,5 - 1 lžičku sody do sklenice studené vody
  • koření - zázvor, česnek, cibule, kurkuma, skořice, chilli, sůl
  • ředkev a ředkvička, brokolice, špenát, okurky, chřest, zelí
  • rajčata, mrkev, celer, řepa, zeninová nať, hlávkový salát , květák, kapusta
  • čistý lecitin
  • houby
  • citrón
  • mango, meloun, olivy, rozinky, pomeranče, banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky
  • sušené fíky
  • sójové boby, fazole
  • mandle, lískové ořechy, semínka (slunečnice, len, dýně, sezam, chia, naklíčená semena)

Stava by měla být tvořena syrovou zeleninou a ovocem dle sezóny (a naší zeměpisné šířky) a menší část by měla tvořit strava vařená

TIP proti překyselení:

 studená káva, meduňka, zázvor a zelený ječmen. Ten je sice pro většinu lidí znám až posledních pár let, přesto se už ale skvěle osvědčil při neutralizaci kyselosti. Pokud jste si dopřáli výtečný nedělní oběd nebo jste se přejedli na rodinné oslavě a nyní ležíte na gauči s nafouklým břichem, pak zapomeňte na léky a raději vypijte sklenici šťávy ze zeleného ječmene. Díky tomu se kyselina v krvi spojí s minerálními látkami a vy budete moci lépe trávit.

Studená káva prospívá: čím teplejší kávu pijete, tím více je kyselejší, proto neodsuzujte ihned lahodný šálek dobré kávy ve studenější variantě. Překyselení organismu kávou můžeme eliminovat přidáním kardamomu nebo skořice

Diskusní téma: Překyselení organismu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>