Draslík (Kalium, K)

Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Draslík hraje také klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.

Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
 
  • draslík pomáhá obnovit po těžkém cvičení rovnováhu elektrolytů v těle
  • draslík působí jako vazodilatátor, čímž reguluje krevní tlak
  • draslík reguluje krevní tlak a ovlivňuje aktivitu svalů
  • draslík je nezbytný pro správné fungování nervů

Přírodní zdroje draslíku ve 100g:

  • mořské řasy ( 2030 mg ) ( agar, nori, arame, kombu )
  • fazolové lusky ( 1460 mg )
  • sojové boby ( 1677 mg )
  • zázvor ( 1340mg )
  • meruńky  ( 1162 mg )
  • kurkuma ( 2530mg )
  • kmín ( 1351 mg )
  • kardamom ( 1120mg )
  • kakao ( 712 mg )
  • cizrna ( 800mg )
  • čočka ( 850 mg )
  • fenykl ( 780 mg )
  • mák ( 830 mg )
  • švestka
  • petržel ( 815 mg )
  • křen ( 637 mg )
  • slunečnicová semínka ( 640 mg )
  • lněná semínka ( 810 mg )
  • dýňová semínka ( 800mg )
  • česnek ( 418 mg )
  • skořice ( 431 mg )
  • pohanka ( 442 mg )
  • žito ( 510mg )
  • banány ( 388mg )
  • špenát ( 558 mg )
  • avokádo ( 400 mg )
  • brambory ( 390-450 mg )
  • fíky ( 380 mg )
  • hrozny ( 243 mg )
  • mrkev ( 276 mg )
  • pórek ( 239 mg )
  • ředkvičky ( 250 mg )
  • dýně ( 340 mg )
  • rybíz ( 220- 310mg )
  • datle ( 643 mg )
  • ořechy ( vlašské 523 mg ). lískové 648 mg, mandle 785mg, 
  • brokolice ( 424 mg )
  • zelenina ( čerstvý hrášek ( 915 mg ), rajčata ( 280 mg ), květák ( 250mg ), kapusta ( 472 mg ), špenát, celer ( 333mg ),  fazole )
  • ostružiny ( 179 mg )
  • angrešt ( 196 mg )
  • kiwi ( 270 mg )
  • obilné klíčky
  • losos ( 490 mg )
  • vejce
  • hovězí játra
  • kokosová voda

Projevy nedostatku draslíku:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • hučení v uších
  • nadměrná únava, ospalost, nespavost
  • slabost nebo svalové křeče
  • mravenčení a brnění v končetinách
  • nevolnost až zvracení
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
  • nepravidelný srdeční rytmus, vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu
  • vysoký krevní tlak
  • důsledkem nedostatku může být zvýšené riziko rakoviny a neplodnost!
  • dýchací potíže

Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšenýmztrátám draslíku z těla.

Doporučené denní dávkování draslíku:

  • dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
  • děti 1 – 3 gramy

 

Diskusní téma: Draslík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>