Fosfor

Fosfor je společně s vápníkem stavebním kamenem kostí a zubů ( je zde uloženo až 80% fosforu ), je důležitý též pro fungováni nervů a mozku, podporuje činnost ledvin a zmenšuje bolest při zánětu kloubů.

Kolik potřebujeme fosforu?

  • děti 900 mg
  • dospělí 800 - 900 mg
  • těhotné a kojící ženy 1000g

Jaké má fosfor účinky:

  • podporuje růst kostí
  • podporuje metabolismus
  • udržuje zdravé zuby a dásně

Jak se projevuje nedostatek fosforu? vzhledem k faktu, že je dostatek fosforu v běžné stravě netrpíme téměř nedostatkem fosfor. Jedním z projevů je křivice.

Nadbytek fosforu se projevuje nedostakem vápníku a následně oslabením kostí a též nedostatkem železa.

Přírodní zdroje fosforu:

  • vejce
  • celozrnné obilniny
  • luštěniny
  • hnědá rýže
  • dýňová semínka ( 1144mg )
  • mák ( 938 mg )
  • slunečnicová semínka (660 mg )
  • mandle ( 467 mg )
  • vlašské ořechy ( 513 mg )
  • lískové ořechy ( 304 mg )
  • fazolové lusky ( 415 mg )
  • lískové ořechy ( 304 mg )
  • kakao ( 315 mg )
  • kokos ( 187 mg )
  • losos ( 200 mg )
  • hrášek ( 128 mg )
  • goji kustovnice ( 56 mg )
  • banány ( 128 mg )
  • oves ( 320 mg )
  • pohanka ( 433 mg )
  • jáhly ( 385 mg )
  • žito ( 341 mg )
  • rýže ( 333 mg )
  • cizrna ( 300 mg )
  • fazole ( 430 mg )
  • hrách ( 374 mg )
  • sojové boby ( 595 mg )

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>