Hořčík - magnésium

Hořčík  ( tzv. antistresový minerál ) je základní stavební minerální prvek nezbytný pro naše zdraví. Hořčík potřebujeme pro více než 300 Zdroje hořčíkubiochemických reakcí v našem těle, například pro přenos nervových impulsů, regulaci teploty, detoxikaci, výrobu energie a tvorbu zdravých kostí a zubů. Hořčík je nejvíce zastoupen ve svalech a kostech. K vstřebávání hořčíku přispívá pyridoxin (vit. B6) a vitamin D3.

pyridoxin (vit. B6) a viramin D3

Doporučená denní dávka hořčíku je 300-400mg (potřeba hořčíku se zvětšuje se stoupajícím věkem). Zvýšit příjem hořčíku bychom měli při trvalém stresu, zvýšené fyzické aktivitě, ale také v těhotenství, v období kojení, při oslabení organismu chorobou či zvýšenou teplotou a také po požití většího množství alkoholu.

Hořčík a jeho příspěvky ke zdraví organismu:

  • podporuje normální fungování psychiky
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • přispívá ke spalování tuků a dodává energii
  • harmonizuje hladinu cholesterolu
  • působí proti infarktu
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • je důležitý pro obranyschopnost organismu
  • zajišťuje normální funkci energetického metabolismu
  • je důležitý pro činnost nervové soustavy
  • napomáhá ke správné činnosti svalů
  • ovlivňuje syntézu bílkovin
  • je nezbytný pro udržení dobrého stavu kostí a zubů
  • podílí se na procesu dělení buněk 
  • Hořčík reguluje vysoký krevní tlak (hypertenzi)
  • Hořčík léčí diabetes typu 2 (bylo prokázáno, že na každých 100 mg zvýšení denního příjmu hořčíku, došlo k poklesu rizika vzniku diabetu typu 2 o 15 procent)
  • Hořčík léčí migrény, nespavost a deprese, ale též paniku, stres a úzkost
  • Hořčík zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním
  • Hořčík může zvrátit vznik osteoporózy, četné studie prokázaly, že pokud je  vápník doplněn hořčíkem zlepšuje kostní denzitu

Potraviny bohaté na hořčík:

vše zelené (chlorofyl je Mg sloučenina)

obsah hořčíku ve 100g

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

  • svalové křeče, nohou a rukou
  • únava, vyčerpání
  • migrény i deprese
  • podrážděností
  • nekvalitní lámavé nehty a vlasy

Při nadbytku hořčíku dochází k těmto projevům:

  • ke zmatenosti
  • srdeční arytmii
  • zhoršení ledvinných funkcí.:

Co brání vstřbávání hořčíku:

  • překyselení organizmu a stravy
  • nadbytek hořčíkových  antagonistů Na a K
  • poškozená trávicí soustava, sliznice
  • přetížená a nadledvinka

Jaké jsou zabijáky hořčíku

  • alkohol
  • tučná a sladká jídla
  • nesprávné hubnutí

Článek: magnézium

Článek: Hořčík

Článek: Třetina čechů má nedostatek hořčíku.

Diskusní téma: Hořčík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>