Hořčík - magnésium

Hořčík  ( tzv. antistresový minerál ) je základní stavební minerální prvek nezbytný pro naše zdraví. Hořčík potřebujeme pro více než 300 Zdroje hořčíkubiochemických reakcí v našem těle, například pro přenos nervových impulsů, regulaci teploty, detoxikaci, výrobu energie a tvorbu zdravých kostí a zubů. Hořčík je nejvíce zastoupen ve svalech a kostech. K vstřebávání hořčíku přispívá pyridoxin (vit. B6) a vitamin D3.

pyridoxin (vit. B6) a viramin D3

Doporučená denní dávka hořčíku je 300-400mg (potřeba hořčíku se zvětšuje se stoupajícím věkem). Zvýšit příjem hořčíku bychom měli při trvalém stresu, zvýšené fyzické aktivitě, ale také v těhotenství, v období kojení, při oslabení organismu chorobou či zvýšenou teplotou a také po požití většího množství alkoholu.

Hořčík a jeho příspěvky ke zdraví organismu:

  • podporuje normální fungování psychiky
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • přispívá ke spalování tuků a dodává energii
  • harmonizuje hladinu cholesterolu
  • působí proti infarktu
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • je důležitý pro obranyschopnost organismu
  • zajišťuje normální funkci energetického metabolismu
  • je důležitý pro činnost nervové soustavy
  • napomáhá ke správné činnosti svalů
  • ovlivňuje syntézu bílkovin
  • je nezbytný pro udržení dobrého stavu kostí a zubů
  • podílí se na procesu dělení buněk 
  • Hořčík reguluje vysoký krevní tlak (hypertenzi)
  • Hořčík léčí diabetes typu 2 (bylo prokázáno, že na každých 100 mg zvýšení denního příjmu hořčíku, došlo k poklesu rizika vzniku diabetu typu 2 o 15 procent)
  • Hořčík léčí migrény, nespavost a deprese, ale též paniku, stres a úzkost
  • Hořčík zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním
  • Hořčík může zvrátit vznik osteoporózy, četné studie prokázaly, že pokud je  vápník doplněn hořčíkem zlepšuje kostní denzitu

Potraviny bohaté na hořčík:

vše zelené (chlorofyl je Mg sloučenina)

obsah hořčíku ve 100g

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

  • svalové křeče, nohou a rukou
  • únava, vyčerpání
  • migrény i deprese
  • podrážděností
  • nekvalitní lámavé nehty a vlasy

Při nadbytku hořčíku dochází k těmto projevům:

  • ke zmatenosti
  • srdeční arytmii
  • zhoršení ledvinných funkcí.:

Co brání vstřbávání hořčíku:

  • překyselení organizmu a stravy
  • nadbytek hořčíkových  antagonistů Na a K
  • poškozená trávicí soustava, sliznice
  • přetížená a nadledvinka

Jaké jsou zabijáky hořčíku

  • alkohol
  • tučná a sladká jídla
  • nesprávné hubnutí

Článek: magnézium

Článek: Hořčík

Článek: Třetina čechů má nedostatek hořčíku.

Diskusní téma: Hořčík

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>