Jód

Jód je nenahraditelná minerální látka, resp. stopový prvek. Jód se vyskytuje v mořské vodě a velmi málo v zemské kůře. Jód je velmi prchavá látka, u nás se přidává do kuchyňské soli (pokud necháte pytlík se solí otevřený, po 14- 21 dnech je veškerý jód vypaří - sublimuje). Himalájská sůl neobsahuje žádný jód. Bez jódu nefunguje žádný lidský organismus. Pokud rybí maso necháme odstát na cca 1 hodinu, jód se také ztrácí. Pro tělo je problematický nedostatek i přebytek jódu. Skupina hormonů, které produkuje štítná žláza a které obsahují jód, mají na starost vývoj naší pohybové soustavy a také vývoj mozku a ostatních orgánů. Jód také zkvalitňuje pokožku, nehty, zuby a vlasy. Nedostatek těchto hormonů se tedy může odrazit na inteligenci. Jód se vylučuje z těla močí (až 80%) a zbytek potem, dechem a stolicí.

  • nedostatek jódu - projevuje jako tzv. struma neboli vole. Pojí se s ním únava, zimomřivost, úbytek vitality, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu
  • přebytek jódu - projevuje pocením, vypadáváním vlasů, hubnutím, úzkostmi, třasem a poruchami srdce.
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Dospělí mají doporučenou denní dávku 200 mikrogramů, těhotné ženy 230, kojící matky 260 a podobné je to i u veganů.

Zdroje jódu jsou:

  • řasy např. Wakame, kelp - kombu, nori řasa, korýši a chaluhy
  • Irský mech - řasa
  • ryby (mořské i sladkovodní)
  • rafinovaná bílá sůl - jodidovaná sůl(ve formě syntetického jodidu draselného), jód je těkavá látka, po pár dnech po rozdělání vyprchá
  • vincentka (zbytková mořská voda) - přírodní jodid draselný
  • cibulečesnekmedvědí česnek
  • olej Sacha Inchi
  • dýňové semínko a olej, lněné semínko a lněný olej, konopná semínka
  • zelenina a zrniny pěstované v půdě s obsahem jódu (brokolice, špenát, hrášek, mrkev, pórek)
  • domácí vejce
  • byliny (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel.)
  • višně, třešně, jahody
  • mléko, máslo
  • maso (hovezí, telecí, vepřové, drůbeží, vnitřnosti)
  • arónie, černý jeřáb
  • lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Jód a jeho účinky na zdraví:

  • bez jódu tělo nemůže existovat
  • je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy
  • podporuje tělesný růst
  • udržuje zdraví kůže, nehtů, vlasů a zubů
  • pomáhá uvolňovat tělesnou energii
  • stimuluje přímé využívání tuků a reguluje spalování energetických zdrojů
  • zvyšuje obranyschopnost organismu a působí v synergii s antioxidanty (násobně zvyšuje jejich účinek)
  • oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
Lepší vstřebatelnost Lugolova roztoku zvýšíme přidáním selenu a vitamínu E (např. slunečnicová semínka)
 

Jak fungují jodové tablety? Potenciální riziko - belgická jaderná elektrárna Tihange

fungují na jednoduchém principu – po jejich pozření dojde ve štítné žláze k plnému nasycení tímto bezpečným jódem a do organismu se tak už nedostane škodlivý radiojód, který se uvolňuje při jaderném štěpení.

 

Diskusní téma: Jód

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>