Jód

Jód je nenahraditelná minerální látka, resp. stopový prvek. Jód se vyskytuje v mořské vodě a velmi málo v zemské kůře. Jód je velmi prchavá látka, u nás se přidává do kuchyňské soli (pokud necháte pytlík se solí otevřený, po 14- 21 dnech je veškerý jód vypaří - sublimuje). Himalájská sůl neobsahuje žádný jód. Bez jódu nefunguje žádný lidský organismus. Pokud rybí maso necháme odstát na cca 1 hodinu, jód se také ztrácí. Pro tělo je problematický nedostatek i přebytek jódu. Skupina hormonů, které produkuje štítná žláza a které obsahují jód, mají na starost vývoj naší pohybové soustavy a také vývoj mozku a ostatních orgánů. Jód také zkvalitňuje pokožku, nehty, zuby a vlasy. Nedostatek těchto hormonů se tedy může odrazit na inteligenci. Jód se vylučuje z těla močí (až 80%) a zbytek potem, dechem a stolicí.

  • nedostatek jódu - projevuje jako tzv. struma neboli vole. Pojí se s ním únava, zimomřivost, úbytek vitality, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu
  • přebytek jódu - projevuje pocením, vypadáváním vlasů, hubnutím, úzkostmi, třasem a poruchami srdce.
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Dospělí mají doporučenou denní dávku 200 mikrogramů, těhotné ženy 230, kojící matky 260 a podobné je to i u veganů.

Zdroje jódu jsou:

  • řasy např. Wakame, kelp - kombu, nori řasa, korýši a chaluhy
  • Irský mech - řasa
  • ryby (mořské i sladkovodní)
  • rafinovaná bílá sůl - jodidovaná sůl(ve formě syntetického jodidu draselného), jód je těkavá látka, po pár dnech po rozdělání vyprchá
  • vincentka (zbytková mořská voda) - přírodní jodid draselný
  • cibulečesnekmedvědí česnek
  • olej Sacha Inchi
  • dýňové semínko a olej, lněné semínko a lněný olej, konopná semínka
  • zelenina a zrniny pěstované v půdě s obsahem jódu (brokolice, špenát, hrášek, mrkev, pórek)
  • domácí vejce
  • byliny (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel.)
  • višně, třešně, jahody
  • mléko, máslo
  • maso (hovezí, telecí, vepřové, drůbeží, vnitřnosti)
  • arónie, černý jeřáb
  • lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Jód a jeho účinky na zdraví:

  • bez jódu tělo nemůže existovat
  • je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy
  • podporuje tělesný růst
  • udržuje zdraví kůže, nehtů, vlasů a zubů
  • pomáhá uvolňovat tělesnou energii
  • stimuluje přímé využívání tuků a reguluje spalování energetických zdrojů
  • zvyšuje obranyschopnost organismu a působí v synergii s antioxidanty (násobně zvyšuje jejich účinek)
  • oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
Lepší vstřebatelnost Lugolova roztoku zvýšíme přidáním selenu a vitamínu E (např. slunečnicová semínka)
 

Jak fungují jodové tablety? Potenciální riziko - belgická jaderná elektrárna Tihange

fungují na jednoduchém principu – po jejich pozření dojde ve štítné žláze k plnému nasycení tímto bezpečným jódem a do organismu se tak už nedostane škodlivý radiojód, který se uvolňuje při jaderném štěpení.

 

Diskusní téma: Jód

Titulek: Coufal Vložil: Jan Datum: 07.11.2021

Denní dávka jódu je obsažena v 6 jablečných semínek.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>