Vápník (calcium)

Minerál vápník je součástí zubů a  kostí (až 99%). Kosti a zuby slouží jako zásobárna vápníku, a tělo ho může využít v případě potřeby. Koncentrace vápníku se s přibývajícím věkem snižuje. Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů. Je nutný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, pomáhá udržovat tělesnou váhu, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek (působí proti nespavosti ).

  • pro správné vstřebávání vápníku je důležité mít vpořádku střevo (aby mohlo vstřebávat vápník a další živiny) a to je v současnosti velký problém
  • pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy

více informací o vápníku

Přírodní zdroje s nejvyšším obsahem vápníku:

obsah vápníku ve 100g
  • mák modrý (1 360 - 2 300mg), navíc je významný zdroj vlákniny, hořčíku a zinku
  • sušené mléko
  • skořice (1000mg)
  • Chia semínka (530-830 mg)
  • kmín (689 mg)
  • mořské řasy (330mg)
  • některé druhy sýrů (Eidam - 731mg , Niva, Ementál, tavený smetanový) - hůře tělo využívá
  • tvaroh (tvrdý i měkký)
  • sezamová semínka (975mg)
  • Tahini
  • černý sezam
  • dýňové semínko
  • citron (aktivuje metabolismus vápníku pro kosti a zuby)
  • šípek ( 510 mg )
  • lněné semínko ( 255mg )
  • loupané mandle
  • bílé fazole
  • sója
  • petržel (209 mg)
  • tučný tvaroh
  • fíky (162 mg)
  • květák  (25 mg), brokolice (77mg)
  • losos, sardinky
  • mandle (246 mg), navíc je zdrojem tuků, hořčíku, fosforu, draslíku, a vitaminů B1, B6 a E
  • arašídy (92 mg)
  • kakao (133mg)
  • jogurt (178mg)
  • kapusta (152 mg)
  • fazolové lusky (130mg)
  • amalaki podporuje vstřebávání vápníku
Nejlepší vstřebatelnost až 50% má vápník obsažený v zelenině, jako je kapusta, brokolice nebo květák, u mléčných výrobků je to cca 30%

Doporučená denní dávka vápníku:  (DDD) vápníku pro zdravého dospělého je 800-1000 mg. Pro novorozence a kojence je denní doporučená dávka vápníku 400 – 600 mg. Po starší děti je DDD vápníku minimálně 800 mg.

Kde koupit přírodní zdroje vápníku?

 

Rozlišuje dva základní stavy:

  1. Nedostatek vápníku (hypokalcémie) - poruchy růstu u dětí, řídnutí kostí (osteoporóza), měknutí kostí (osteomalcie)  Příznaky: třídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, pálení žáhy, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
  2. Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Konkrétní doporučené hodnoty nabízí následující tabulka:

Skupina

Optimální denní příjem
vápníku v mg/den

Kojenci 6 – 12 měsíců

600

Děti 1- 5 let

800

Děti 6- 10 let

800 – 1 200

Dospívající 11- 24 let

1200- 1500

Muži 25-65 let

1000

Muži nad 65 let

1500

Ženy 25-50 let

1000

Ženy nad 50 let

1500

Ženy těhotné a kojící

1200 – 1500


5 informací které je „nutné znát“ o vápníku??

1. Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík (optimální poměr 2:1 - vápník k hořčíku) a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity.

Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf
Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf

2. Aby mohl vápník pracovat, musí být v kyselém základu. Hodně vápníkových doplňků nemá kyselou formu. Takový vápník pak nemůže být absorbován a zpracován tělem.
3. Tři hlavní sloučeniny vápníku jsou:

  • calcium citrate
  • calcium carbonate
  • calcium gluconate

Calcium carbonate je nejlevnější a nejméně účinné. Surové calcium citrate a carbonate doplňky pochází často z kostní moučky nebo lastur ústřic a obsahují vysoké procento olova.

Calcium gluconate je vysoce rozpustná sloučenina vápníku. Pochází z rostlin a má velmi nízký obsah olova a může být tou nejjednodušší formou pro zažívání.
4. Vápník může být nejlépe přijat tělem v tekuté formě tak, že je vynechán zažívací proces.

5. Co naopak škodí při vstřebávání vápníku?  Kyselina šťavelová a kyselina fytová. Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižující věk ( stárnutí organismu).

Kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu nebo mangoldu), která spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany a kyselina fytová (zastoupená v obilovinách, luštěninách a semenech). Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižuje také s věkem. - See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/vapnik-z-rostlinnych-zdroju-mak-sezam-mandle-dalsi-rekordmani#sthash.uUoxP7cF.dpuf


 

Diskusní téma: Vápník

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>