Železo

Železo v podstatě zabězpečuje dýchání buněk - zavisí na něm kolik kyslíku se dostane do mozku a celého těla.Má  zásadní význam pro stavbu a zroje železafunkci hemoglobinu. Vstřebávání železa podporuje vitamin C.

  • železo v podobě hemoglobinu je nezbytné pro přenos kyslíku
  • nedostatek železa způsobuje chudokrevnost

Přírodní zdroje železa ve 100g:

  • ořechy
  • droždí
  • mák
  • Maracuja (1,6 mg) - nejvíce železa z ovoce
  • Kdoule (0,7 mg)
  • melasa
  • celozrná mouka
  • konopná semínka (179 mg)
  • kurkuma (42 mg)
  • mořské řasy (2 mg)
  • sezamová semínka  (14 mg)
  • slunečnice
  • cizrna, fazole, sója a čočka (11 mg)
  • šípky (8 mg)
  • kakao
  • borůvky, hroznové víno, lesní jahody
  • amalaki podporuje vstřebávání železa
  • brokolice, špenát
  • ovesné vločky
  • pohanka
  • vlašské ořechy
  • vajíčka

Železo a jeho účinky:

  • podporuje růst
  • zvyšuje se obranyschopnost organismu
  • zvyšuje odolnost proti infekcím a pomáhá při únavě
  • při nedostatku železa dochází k chudokrevnosti
  • největším nepřítelem železa je mléko
  • železo přenáší kyslík do buněk, a tedy i do svalů

Co způsobuje nedostatek železa a jaké jsou projevy?

Nedostatkem železa může být změna ve stravě, redukční diety, nedostatek se projevuje anémií, bledá a nezdravá pokožka, bolesti hlavy, mdlobné stavy, poruchy trávení, stav slabosti a oslabení nehtů

Železo

10 potravín, ktoré vám zaistí dostatok železa

09.12.2016 16:07
Železo je pre ľudský organizmus životne dôležitý minerál. Podieľa sa na celej rade procesov prebiehajúcich v tele, ovplyvňuje krvotvorbu. A tak by sme si mali strážiť jeho príjem. Ste si ale istí, že ho v strave máte dostatok? Pokiaľ si odpoveďou na túto otázku nie ste tak celkom istí, máme pre vás...

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>