Železo

Železo v podstatě zabězpečuje dýchání buněk - zavisí na něm kolik kyslíku se dostane do mozku a celého těla.Má  zásadní význam pro stavbu a zroje železafunkci hemoglobinu. Vstřebávání železa podporuje vitamin C.

  • železo v podobě hemoglobinu je nezbytné pro přenos kyslíku
  • nedostatek železa způsobuje chudokrevnost

Přírodní zdroje železa ve 100g:

  • ořechy
  • droždí
  • mák
  • Maracuja (1,6 mg) - nejvíce železa z ovoce
  • Kdoule (0,7 mg)
  • melasa
  • celozrná mouka
  • konopná semínka (179 mg)
  • kurkuma (42 mg)
  • mořské řasy (2 mg)
  • sezamová semínka  (14 mg)
  • slunečnice
  • cizrna, fazole, sója a čočka (11 mg)
  • šípky (8 mg)
  • kakao
  • borůvky, hroznové víno, lesní jahody
  • amalaki podporuje vstřebávání železa
  • brokolice, špenát
  • ovesné vločky
  • pohanka
  • vlašské ořechy
  • vajíčka

Železo a jeho účinky:

  • podporuje růst
  • zvyšuje se obranyschopnost organismu
  • zvyšuje odolnost proti infekcím a pomáhá při únavě
  • při nedostatku železa dochází k chudokrevnosti
  • největším nepřítelem železa je mléko
  • železo přenáší kyslík do buněk, a tedy i do svalů

Co způsobuje nedostatek železa a jaké jsou projevy?

Nedostatkem železa může být změna ve stravě, redukční diety, nedostatek se projevuje anémií, bledá a nezdravá pokožka, bolesti hlavy, mdlobné stavy, poruchy trávení, stav slabosti a oslabení nehtů

Železo

10 potravín, ktoré vám zaistí dostatok železa

09.12.2016 16:07
Železo je pre ľudský organizmus životne dôležitý minerál. Podieľa sa na celej rade procesov prebiehajúcich v tele, ovplyvňuje krvotvorbu. A tak by sme si mali strážiť jeho príjem. Ste si ale istí, že ho v strave máte dostatok? Pokiaľ si odpoveďou na túto otázku nie ste tak celkom istí, máme pre vás...

Články superpotraviny

6 potravin pro zdravá střeva

21.10.2016 22:08
Jaké potraviny konzumovat pro lepší stav tlustého střeva a na podporu prevence proti rakovině? Zdraví tlustého střeva není tak atraktivní jako například podpora iminitního systému, dlouhověkost, péče o pleť, detoxikace atd...Ale je to velmi podceňovaná oblast těla. Podle Amerického institutu je...

Tajemství stoletích lidí je rozluštěno!?

17.10.2016 22:04
Skupina Italských vědců z Říma pod vedením profesora Salvatora Di Sommy zjistila, že jedním z klíčů může být nízká úroveň hormonu adrenomedullinu (ADM - protein spojený s rizikovými faktory úmrtí-rozpustný peptidový hormon), která zvyšuje množství krve...

Rýže?

10.10.2016 11:04
Každý občas zhřešíme a dopřejeme si dobrůtky, po kterých naše zažívání a vlastně i my trpíme. Proto je dobré vědět, jak zase začít regenerovat náš organismus. Jako jednu z první změn, které by pro nás nemusely být až tak hrozné, je malinká změna v příloze - rýže. Každá malá změna je...

Jak vyrobit domácí mléka?

05.10.2016 21:03
Mandlové mléko za studena mandle namočte přes noc, vodu slijte a a přidejte novou vodu, množství vody volte podle potřebné hustoty: Vodu s namočenými mandlemi rozmixujte najemno a přeceďte přes sítko, nebo ještě jemněji přes plátno. Pokud se Vám zdá získané mléko málo sladké, přidejte lžičku...

Vlašské ořechy jako domácí superpotravina

05.10.2016 12:56
V jádrech vlašského ořechu je až 70 % kvalitních nenasycených tuků, které jsou pro naše zdraví nutričně cenné. Bílkovin je ve vlašském ořechu 18 % a sacharidů 3 %. Ve vlašském ořechu jsou vitaminy B a E, je také zdrojem zinku, hořčíku a kyseliny listové. Ořechy jsou bohatá superpotravina,...

15 podzimních superpotravin, které najdete ve své domácnosti

05.10.2016 11:05
Obchody jsou plné cizokrajných plodin, které různé zdroje označují za superpotraviny. Spotřebitelé si s nimi často ani nevědí rady, přitom mají produkty s téměř zázračnými účinky doma nebo za humny. Inspiraci na dávku vitamínů z přírodních zdrojů, kterými se lze obrnit před podzimními nemocemi. V...

Mandle

01.10.2016 21:43
Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a...

Základní způsoby přípravy RAW stravy

28.09.2016 22:24
Pro přípravu živé stravy (RAW strava) se používají způsoby přípravy, které zlepšují stravitelnost, nutriční hodnotu, ale i soudržnost -připravované potraviny (dáva se uležet na několik hodin do ledničky). Klíčení ve sklenici na talíři kde koupit čerstvé klíčky Máčení Ořechy a semínka...

Exotický proteinový pohár s chia semínky

26.09.2016 23:09
Potřebné ingredience pro přípravu proteinového poháru: lžíce chia semínek hrnek mandlového nebo kokosového mléka (bio kravské mléko) lžíce práškového proteinu( konopný, hrachový, sójový, z BIO syrovátky) lžička přírodního sladidla(med, javorový, sirup, datlový sirup atd.) hrst sezónního...

Představení bezlepkový obilnin

13.09.2016 23:29
Nejznámější bezlepkové obiloviny..sója, jáhly - proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá rýže, oves Hnědá rýže Hnědá rýže je bezlepková teplomilná obilnina rostoucí ve vodě a je pro mnoho národů základní potravinou. Hnědá rýže je mnohem prospěšnější než...
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 >>