Vitamin B12 (kobalamin)

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu B12?

Podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v Vitamin B12mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA, produkce červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení - brnění končetin,  zpomalené reakce, dochází k  degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese...atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.

Aby vitamin B12 správně působil je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém... Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková (stárnutím se její produkce též snižuje). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění.

Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů (absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků  atd.)

  • B12 společně s vitaminem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu
  • nedostatek vitamínu B9 a B12 může být přičinou chudokrevnosti

Vitamin B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU

  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk

Pro co je vitamin B12 důležitý?

  • pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
  • pro dodání energie, působí jako životabudič
  • při anorexii - zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
  • chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
  • podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
  • posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
  • působí preventivně proti onemocněním srdce
  • CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).

Kde najdeme vitamin B12?

  • ryby, ústřice, mořští mlži, sardinky, losos, tuňák, treska, makrela, rybí tuk
  • játra
  • sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý Řecký jogurt), vejce - žloutek (jedno vejce postačí na doplnění denní dávky vitamínu B12)
  • hovězí, vepřové a jehněčí maso
  • řasy Chlorella, spirulina, Nori (nebyl dostatečně prokázán vitaminový účinek vitaminu B12 obsažený v těchto řasách)
  • Nori – řasy
  • fermentované kysané zelí, mléčná kvašená zelenina
  • pivo (pivovarské kvasnice)
  • fortifikované potraviny - potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)

Obsah vitamínu B12 v různých potravinách:

Potraviny

Vitamín B12 (µg/100 g)

Játra skotu

65,0

Hovězí maso

5,0

Červený okoun

3,8

Camembert (30 % tuk v sušině)

3,1

Ementál (45 % tuk v sušině)

3,0

Čerstvý sýr, hrudkový sýr

2,0

Slepičí vejce

1,9

Brie (50 % tuk v sušině)

1,7

Jogurt (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Kravské mléko (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Některé potraviny jsou obohaceny o vitamín B₁₂. K tomu patří různé sójové výrobky, müsli a cornflakes, ovocné šťávy, jakož i masové náhražky. Lidé vyznávající veganský způsob života mohou zlepšit svůj přísun kobalaminu těmito rostlinnými potravinami v závislosti na obsahu vitamínu B₁₂. V Německu však obohacené výrobky obsahují většinou příliš malé množství vitamínu B₁₂, aby tím pokryly úplnou denní potřebu. Kromě toho stojí za povšimnutí, že bio výrobky nesmí být obohaceny o vitamín B₁₂ v protikladu k běžným výrobkům. Veganské potraviny z ekologické výroby proto neobsahují kobalamin.
Vitamín B₁₂ je také produkován bakteriemi v lidském tlustém střevě. Jelikož však vstřebání nastává v horních částech střeva, tedy ve spodní části tenkého střeva, není tento „humánní“ kobalamin užitečný, a tudíž také není zdrojem vitamínu B₁₂.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?

Nedostatek kobalaminu způsobuje poruchy buněčného dělení v celém organizmu. Postižené jsou především buňky, které tvoří krvinky, jakož i buňky sliznice úst a hltanu a nervového systému.
Typickým příznakem nedostatku vitamínu B₁₂ je určitá forma chudokrevnosti, u které jsou červené krvinky abnormálně zvětšeny (megaloblastická anémie). Charakteristické příznaky jsou bledá kůže a sliznice, degenerace sliznice úst, jazyka a střeva s následujícím narušením příjmu živin, jakož i nespecifické příznaky, kterými jsou celková slabost, únava a závrať.
Podstatně závažnější než narušená krvetvorba je druhá skupina příznaků nedostatku kobalaminu. Zde dochází k poškození centrálního nervového systému, což se může projevit poruchou čití - vnímání (např. brněním rukou, nohou a dalších částí těla), nechutí k jídlu, oslabením reflexů a pohybu, poruchou pohybové koordinace, jakož i psychiatrickými poruchami, jako jsou zmatenost, halucinace, poruchy paměti, až po psychózy.
Obě skupiny příznaků se mohou vyskytnout nezávisle na sobě. U chudokrevnosti podmíněné vitamínem B₁₂ je problematický vysoký přísun folátu, který ji může ve vegetariánské nebo veganské výživě zpomalit, nebo „maskovat“, protože oba vitamíny působí při buněčném dělení společně. Současně ale nastávají neurologické změny a to tak, že může dojít k trvalému poškození centrálního nervového systému.
Nedostatečná zásoba vitamínu B₁₂ vede kromě toho k zvýšené hladině homocysteinu v krvi, která představuje rizikový faktor vzniku aterosklerózy, chorob srdce a krevního oběhu.  Ve stáří podmiňuje nedostatek vitamínu B₁₂ rychlý pokles výkonu paměti, a tím i možné zvýšené riziko demence.  Starší lidé jsou častěji postiženi nedostatkem vitamínu B₁₂ nezávisle na způsobu výživy. Příčinou je většinou chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice), která vede k snížené tvorbě žaludeční kyseliny, a proto se vitamín B₁₂ nemůže dostatečně uvolnit z potravinových bílkovin.
Při velkem nedostatku vitaminu je potřeba doplnit vitamin B12 žilně, na doplnění denní dávky postačují kapsle , tabletky nebo potraviny s vitaminem B12.
  • opakované nevolnosti a závratě
  • únava a svalová slabost
  • anémie
  • mentální, nervové a emocionální potíže
  • demence, Alzheimerova nemoc
  • problémy se zažívacím traktem (projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy)
  • nárůst pigmentace a akné

Diskusní téma: Vitamin B12

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>