Vitamin B12 (kobalamin)
Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu B12?
Podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA, produkce červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení - brnění končetin, zpomalené reakce, dochází k degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese...atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.
Aby vitamin B12 správně působil je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém... Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková (stárnutím se její produkce též snižuje). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění.
Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů (absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků atd.)
- B12 společně s vitaminem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu
- nedostatek vitamínu B9 a B12 může být přičinou chudokrevnosti
Vitamin B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Podílí se na procesu dělení buněk
Pro co je vitamin B12 důležitý?
- pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
- pro dodání energie, působí jako životabudič
- při anorexii - zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
- chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
- podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
- posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
- působí preventivně proti onemocněním srdce
- CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).
Kde najdeme vitamin B12?
- ryby, ústřice, mořští mlži, sardinky, losos, tuňák, treska, makrela, rybí tuk
- játra
- sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý Řecký jogurt), vejce - žloutek (jedno vejce postačí na doplnění denní dávky vitamínu B12)
- hovězí, vepřové a jehněčí maso
- řasy Chlorella, spirulina, Nori (nebyl dostatečně prokázán vitaminový účinek vitaminu B12 obsažený v těchto řasách)
- Nori – řasy
- fermentované kysané zelí, mléčná kvašená zelenina
- pivo (pivovarské kvasnice)
- fortifikované potraviny - potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)
Obsah vitamínu B12 v různých potravinách:
Potraviny |
Vitamín B12 (µg/100 g) |
Játra skotu |
65,0 |
Hovězí maso |
5,0 |
Červený okoun |
3,8 |
Camembert (30 % tuk v sušině) |
3,1 |
Ementál (45 % tuk v sušině) |
3,0 |
Čerstvý sýr, hrudkový sýr |
2,0 |
Slepičí vejce |
1,9 |
Brie (50 % tuk v sušině) |
1,7 |
Jogurt (3,5 % tuk v sušině) |
0,4 |
Kravské mléko (3,5 % tuk v sušině) |
0,4 |
Některé potraviny jsou obohaceny o vitamín B₁₂. K tomu patří různé sójové výrobky, müsli a cornflakes, ovocné šťávy, jakož i masové náhražky. Lidé vyznávající veganský způsob života mohou zlepšit svůj přísun kobalaminu těmito rostlinnými potravinami v závislosti na obsahu vitamínu B₁₂. V Německu však obohacené výrobky obsahují většinou příliš malé množství vitamínu B₁₂, aby tím pokryly úplnou denní potřebu. Kromě toho stojí za povšimnutí, že bio výrobky nesmí být obohaceny o vitamín B₁₂ v protikladu k běžným výrobkům. Veganské potraviny z ekologické výroby proto neobsahují kobalamin.
Vitamín B₁₂ je také produkován bakteriemi v lidském tlustém střevě. Jelikož však vstřebání nastává v horních částech střeva, tedy ve spodní části tenkého střeva, není tento „humánní“ kobalamin užitečný, a tudíž také není zdrojem vitamínu B₁₂.
Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?
Typickým příznakem nedostatku vitamínu B₁₂ je určitá forma chudokrevnosti, u které jsou červené krvinky abnormálně zvětšeny (megaloblastická anémie). Charakteristické příznaky jsou bledá kůže a sliznice, degenerace sliznice úst, jazyka a střeva s následujícím narušením příjmu živin, jakož i nespecifické příznaky, kterými jsou celková slabost, únava a závrať.
Podstatně závažnější než narušená krvetvorba je druhá skupina příznaků nedostatku kobalaminu. Zde dochází k poškození centrálního nervového systému, což se může projevit poruchou čití - vnímání (např. brněním rukou, nohou a dalších částí těla), nechutí k jídlu, oslabením reflexů a pohybu, poruchou pohybové koordinace, jakož i psychiatrickými poruchami, jako jsou zmatenost, halucinace, poruchy paměti, až po psychózy.
Obě skupiny příznaků se mohou vyskytnout nezávisle na sobě. U chudokrevnosti podmíněné vitamínem B₁₂ je problematický vysoký přísun folátu, který ji může ve vegetariánské nebo veganské výživě zpomalit, nebo „maskovat“, protože oba vitamíny působí při buněčném dělení společně. Současně ale nastávají neurologické změny a to tak, že může dojít k trvalému poškození centrálního nervového systému.
Nedostatečná zásoba vitamínu B₁₂ vede kromě toho k zvýšené hladině homocysteinu v krvi, která představuje rizikový faktor vzniku aterosklerózy, chorob srdce a krevního oběhu. Ve stáří podmiňuje nedostatek vitamínu B₁₂ rychlý pokles výkonu paměti, a tím i možné zvýšené riziko demence. Starší lidé jsou častěji postiženi nedostatkem vitamínu B₁₂ nezávisle na způsobu výživy. Příčinou je většinou chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice), která vede k snížené tvorbě žaludeční kyseliny, a proto se vitamín B₁₂ nemůže dostatečně uvolnit z potravinových bílkovin.
- opakované nevolnosti a závratě
- únava a svalová slabost
- anémie
- mentální, nervové a emocionální potíže
- demence, Alzheimerova nemoc
- problémy se zažívacím traktem (projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy)
- nárůst pigmentace a akné
Diskusní téma: Vitamin B12
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce