Vitamin B12 (kobalamin)

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminu B12?

Podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v Vitamin B12mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA, produkce červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení - brnění končetin,  zpomalené reakce, dochází k  degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese...atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.

Aby vitamin B12 správně působil je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém... Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková (stárnutím se její produkce též snižuje). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění.

Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů (absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků  atd.)

  • B12 společně s vitaminem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu
  • nedostatek vitamínu B9 a B12 může být přičinou chudokrevnosti

Vitamin B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU

  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk

Pro co je vitamin B12 důležitý?

  • pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
  • pro dodání energie, působí jako životabudič
  • při anorexii - zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
  • chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
  • podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
  • posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
  • působí preventivně proti onemocněním srdce
  • CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).

Kde najdeme vitamin B12?

  • ryby, ústřice, mořští mlži, sardinky, losos, tuňák, treska, makrela, rybí tuk
  • játra
  • sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý Řecký jogurt), vejce - žloutek (jedno vejce postačí na doplnění denní dávky vitamínu B12)
  • hovězí, vepřové a jehněčí maso
  • řasy Chlorella, spirulina, Nori (nebyl dostatečně prokázán vitaminový účinek vitaminu B12 obsažený v těchto řasách)
  • Nori – řasy
  • fermentované kysané zelí, mléčná kvašená zelenina
  • pivo (pivovarské kvasnice)
  • fortifikované potraviny - potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)

Obsah vitamínu B12 v různých potravinách:

Potraviny

Vitamín B12 (µg/100 g)

Játra skotu

65,0

Hovězí maso

5,0

Červený okoun

3,8

Camembert (30 % tuk v sušině)

3,1

Ementál (45 % tuk v sušině)

3,0

Čerstvý sýr, hrudkový sýr

2,0

Slepičí vejce

1,9

Brie (50 % tuk v sušině)

1,7

Jogurt (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Kravské mléko (3,5 % tuk v sušině)

0,4

Některé potraviny jsou obohaceny o vitamín B₁₂. K tomu patří různé sójové výrobky, müsli a cornflakes, ovocné šťávy, jakož i masové náhražky. Lidé vyznávající veganský způsob života mohou zlepšit svůj přísun kobalaminu těmito rostlinnými potravinami v závislosti na obsahu vitamínu B₁₂. V Německu však obohacené výrobky obsahují většinou příliš malé množství vitamínu B₁₂, aby tím pokryly úplnou denní potřebu. Kromě toho stojí za povšimnutí, že bio výrobky nesmí být obohaceny o vitamín B₁₂ v protikladu k běžným výrobkům. Veganské potraviny z ekologické výroby proto neobsahují kobalamin.
Vitamín B₁₂ je také produkován bakteriemi v lidském tlustém střevě. Jelikož však vstřebání nastává v horních částech střeva, tedy ve spodní části tenkého střeva, není tento „humánní“ kobalamin užitečný, a tudíž také není zdrojem vitamínu B₁₂.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?

Nedostatek kobalaminu způsobuje poruchy buněčného dělení v celém organizmu. Postižené jsou především buňky, které tvoří krvinky, jakož i buňky sliznice úst a hltanu a nervového systému.
Typickým příznakem nedostatku vitamínu B₁₂ je určitá forma chudokrevnosti, u které jsou červené krvinky abnormálně zvětšeny (megaloblastická anémie). Charakteristické příznaky jsou bledá kůže a sliznice, degenerace sliznice úst, jazyka a střeva s následujícím narušením příjmu živin, jakož i nespecifické příznaky, kterými jsou celková slabost, únava a závrať.
Podstatně závažnější než narušená krvetvorba je druhá skupina příznaků nedostatku kobalaminu. Zde dochází k poškození centrálního nervového systému, což se může projevit poruchou čití - vnímání (např. brněním rukou, nohou a dalších částí těla), nechutí k jídlu, oslabením reflexů a pohybu, poruchou pohybové koordinace, jakož i psychiatrickými poruchami, jako jsou zmatenost, halucinace, poruchy paměti, až po psychózy.
Obě skupiny příznaků se mohou vyskytnout nezávisle na sobě. U chudokrevnosti podmíněné vitamínem B₁₂ je problematický vysoký přísun folátu, který ji může ve vegetariánské nebo veganské výživě zpomalit, nebo „maskovat“, protože oba vitamíny působí při buněčném dělení společně. Současně ale nastávají neurologické změny a to tak, že může dojít k trvalému poškození centrálního nervového systému.
Nedostatečná zásoba vitamínu B₁₂ vede kromě toho k zvýšené hladině homocysteinu v krvi, která představuje rizikový faktor vzniku aterosklerózy, chorob srdce a krevního oběhu.  Ve stáří podmiňuje nedostatek vitamínu B₁₂ rychlý pokles výkonu paměti, a tím i možné zvýšené riziko demence.  Starší lidé jsou častěji postiženi nedostatkem vitamínu B₁₂ nezávisle na způsobu výživy. Příčinou je většinou chronická gastritida (zánět žaludeční sliznice), která vede k snížené tvorbě žaludeční kyseliny, a proto se vitamín B₁₂ nemůže dostatečně uvolnit z potravinových bílkovin.
Při velkem nedostatku vitaminu je potřeba doplnit vitamin B12 žilně, na doplnění denní dávky postačují kapsle , tabletky nebo potraviny s vitaminem B12.
  • opakované nevolnosti a závratě
  • únava a svalová slabost
  • anémie
  • mentální, nervové a emocionální potíže
  • demence, Alzheimerova nemoc
  • problémy se zažívacím traktem (projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy)
  • nárůst pigmentace a akné

Diskusní téma: Vitamin B12

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>