Vláknina

Vlákninou se nazývají všechny potraviny rostlinného původu, které nejsou rozkládány trávícími enzymy . Doporučená spotřeba vlákniny je cca 20 - 30g/den a můžeme ji zařadit mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout. Vláknina se nerozkládá a má schopnost na sebe „nabalovat“ další zplodiny a tak tělo čistí od nežádoucích látek v těle.

Vysoký obsah vlákniny ve stravě má významnou roli v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Potravní vlákninu tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu.

Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena.

Rozeznáváme 2 druhy vlákniny:

  • rozpustnou ve vodě (není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat) při fermentaci je zdrojem energie, působí jako prebiotikum (např. pektin, beta-glukany)
  • nerozpustnou ve vodě (rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě) nefermentuje, odvádí toxiny z těla, zvyšuje objem stolice a snižuje potíže typu zácpy a nemocí trávicí trubice., není zdrojem energie. (např. celulóza, lignin)

Účinky vlákniny

  • zabraňuje zácpě
  • zmírňuje průjem
  • umí na sebe navázat velké množství vody, takže v podstatě zvětší svůj objem, což vyvolá pocit sytosti a oddálí pocit hladu
  • snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku
  • zmírňuje hemeroidy
  • omezuje tvorbu žlučových kamenů
  • pomáhá při redukčních dietách
  • pomáhá čistit střeva
  • dobře zasytí
  • má pozitivní význam u diabetiků – snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů
  • je prevencí paradontózy a zubního kazu
  • prospívá peristaltice střev
  • detoxikuje
  • pohlcuje nebezpečné a škodlivé látky
  • pomáhá srazit zvýšenou hladinu cholesterolu
  • váže žlučové kyseliny - a tím působí preventivně proti vzniku žlučovým kamenům

Přírodní zdroje vlákniny:

  • bobule
  • sušené ovoce (arónie, borůvky, brusinky, švestky, goji, meruňky)
  • datle a fíky
  • ovesné vločky (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny s převahou beta glukanů)
  • špenát a listová zelenina
  • ovoce (banán, jablko, granátové jablko)
  • psyllium
  • kořenová zelenina
  • brambory se slupkou
  • luštěniny a obiloviny (fazole, hrách, kukuřice, čočka, fazole, cizrna, pohanka, hnědá rýže...)
  • ořechy a semínka (Chia semínka, Quinoa, Teff, len, slunečnice...)
  • mandle 12g ve 100g
  • žitno pšeničný chleba celozrný pokud obsahuje min. 5g vlániny na 100g (díky žitu má tmavší barvu)

Články o vláknině:

Diskusní téma: Vláknina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem volných radikálů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>