Vláknina

Vlákninou se nazývají všechny potraviny rostlinného původu, které nejsou rozkládány trávícími enzymy . Doporučená spotřeba vlákniny je cca 20 - 30g/den a můžeme ji zařadit mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout. Vláknina se nerozkládá a má schopnost na sebe „nabalovat“ další zplodiny a tak tělo čistí od nežádoucích látek v těle.

Vysoký obsah vlákniny ve stravě má významnou roli v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Potravní vlákninu tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu.

Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena.

Rozeznáváme 2 druhy vlákniny:

  • rozpustnou ve vodě (není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat) při fermentaci je zdrojem energie, působí jako prebiotikum (např. pektin, beta-glukany)
  • nerozpustnou ve vodě (rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě) nefermentuje, odvádí toxiny z těla, zvyšuje objem stolice a snižuje potíže typu zácpy a nemocí trávicí trubice., není zdrojem energie. (např. celulóza, lignin)

Účinky vlákniny

  • zabraňuje zácpě
  • zmírňuje průjem
  • umí na sebe navázat velké množství vody, takže v podstatě zvětší svůj objem, což vyvolá pocit sytosti a oddálí pocit hladu
  • snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku
  • zmírňuje hemeroidy
  • omezuje tvorbu žlučových kamenů
  • pomáhá při redukčních dietách
  • pomáhá čistit střeva
  • dobře zasytí
  • má pozitivní význam u diabetiků – snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů
  • je prevencí paradontózy a zubního kazu
  • prospívá peristaltice střev
  • detoxikuje
  • pohlcuje nebezpečné a škodlivé látky
  • pomáhá srazit zvýšenou hladinu cholesterolu
  • váže žlučové kyseliny - a tím působí preventivně proti vzniku žlučovým kamenům

Přírodní zdroje vlákniny:

  • bobule
  • sušené ovoce (arónie, borůvky, brusinky, švestky, goji, meruňky)
  • datle a fíky
  • ovesné vločky (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny s převahou beta glukanů)
  • špenát a listová zelenina
  • ovoce (banán, jablko, granátové jablko)
  • psyllium
  • kořenová zelenina
  • brambory se slupkou
  • luštěniny a obiloviny (fazole, hrách, kukuřice, čočka, fazole, cizrna, pohanka, hnědá rýže...)
  • ořechy a semínka (Chia semínka, Quinoa, Teff, len, slunečnice...)
  • mandle 12g ve 100g
  • žitno pšeničný chleba celozrný pokud obsahuje min. 5g vlániny na 100g (díky žitu má tmavší barvu)

Články o vláknině:

Diskusní téma: Vláknina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>