Guarana (Paullinia Cupana L.) proti únavě

Bylina z Amazonského pralesa, kterou zanalo již původní indiánské obyvatelstvo pro její povzbuzující účinky, proti horečkám, křečím a na tlumení bolestí. Pauline nápojná je popínavá liana dorůstající výšky více jak 10 metrů. Plody guarany (tobolky sytě červené barvy s černým zrnem) tvoří hrozny které mají červenou barvu. Každý plod při dozrání pukne a má jedno černé semeno ( tzv. guaranové oříšky ) které se usuší a následně praží. Guarana obsahuje třísloviny a spoustu vitamínů, jako je A, B1, B3, C a E. Z minerálů je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor. Obsahuje také stopové prvky - selen a stroncium. Guarana disponuje také aminokyseliny.

  • guarana je zdrojem kofeinu

Jak se využívají semena Guarany?

Guarana

Guarana a její účinky:

  • vhodný při redukčních dietách ( zlepšuje metabolismus tuků, pomáhá spalovat přebytečné tuky )
  • snižuje chuť k jídlu
  • podporuje maximální koncentraci
  • má analgetické, antioxidační, hyperglykemické a antibakteriální účinky
  • pomáhá bojovat proti únavě, dokáže také zbystřit mysl, zlepšit koncentraci, soustředění nebo paměť - brainfood
  • pomáhá při fyzické a psychické zátěži  
  • ideální pomocník při stresových situacích ( odbourává stres )
  • působí proti depresím, úzkosti a harmonizuje centrální nervovou soustavu
  • vhodný při migrénách a bolestech hlavy
  • zdroj energie
  • detoxikuje tělo a čistí krev
  • zlepšuje krevní oběh
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • semena guarany obsahují 4-8% kofeinu (je účinnější než izolovaný kofein)
  • zdravější náhrada kávy
  • tlumí průjmy
  • nedráždí na nepřekyseluje žaludek jako káva
  • na zvýšení výkonu u sportovců
  • vhodné pro studenty, zejména ve zkouškovém období
  • elixír dlouhověkosti ( stejně jako Goji, rozchodnice růžová a další...)
  • guarana působí postupně po dobu až 6 hodin, má však opožděný nástup cca 60-90 min
  • zvyšuje učinnost připravků proti srážení krve ( Warfarin )
  • přírodní afrodiziakum
  • při pravidelné konzumaci podporuje omlazování pleťi 
  • pomáhái při srdečních problémech
  • zabraňuje nadměrnému ukládání cholesterolu a celulitidě
  • více o Guaraně

Dávkování: je individuální, nejlépe 1 čajová lžička, nebo 1-2 tobolky

Upozornění: pokud ale chcete, aby měla guarana správnou účinnost, je nutné splnit několik podmínek. Prášek nebo extrakt užívejte nejlépe ihned ráno po probuzení a pokud se cítíte unavení nebo vyčerpaní. Důležité je také dodržovat doporučenou denní dávku a nepřekračovat ji. Při dlouhodobém užívání vzniká tolerance, proto je vhodné užívání na 14 nebo 30 dní vysadit.

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné nebo kojící ženy a také pro lidi, kteří mají intoleranci na kofein

Kde koupit prášek z Guarany?

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Guarana

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek