Kakaový prášek

kakaový prášek se získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional  lisováním kakaových bobů za studena. Při lisování se Kakaové boby, čokoládakakaové boby zpracovávají tak, aby byli zachovány klíčové vitamíny, minerály, antioxidanty a především enzymy, které se ničí při teplotách nad 40°C. Zároveň si takto upravený kakaový prášek zachovává chuťové vlastnosti a vůni kakaových bobů. Kakaový prášek i kakaové boby májí více antioxidantů, omega kyselin a flavonoidů než např. borůvky, červené víno, černý nebo zelený čaj. Kakaový prášek je bohatý na  minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Čokoláda obsahující více jak 70% kakaa je považována za kvalitní.

Účinky kakaového prášku:

  • stimuluje uvolňuje svalstvo
  • rozšiřuje cévy a společně s hořčíkem a vitamíny řady B příznivě ovlivňují centrální nervový systém
  • podporuje pozitivní, mladistvou a jasnou mysl, má stimulující a povzbuzující účinky
  • syrový kakaový prášek je skutečným antidepresivem
  • přírodní afrodisiakum
  • slouží jako vynikající prostředek na doplnění energie a vitality
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • silný antioxidant
  • velké množství hořčíku a železa
  • vhodný pro vegetariány, sportovce a clean eating
  • pomáhá proti stárnutí
  • zmírňuje deprese ( neurotransmitery - serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu )
  • posiluje činnost mozku díky vitaminu B
  • pomáhá snižovat váhu a spaluje kalorie
  • při zvýšené horečce
  • snižuje cholesterol
  • při anémii
  • při srdečních problémech
  • proti únavě
  • zdroj volných radikálů
  • nepražený jako součást paleo a RAW stravy
  • podporuje optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol ( díky flavonoidům)

Hořká čokoláda a její účinky na zdraví

kvalitní sysokoprocentní čokoláda ( 75% a více procent) obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a žádný ztužený tuk

  • zdroj velkého množství minerálních látek (hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor)
  • mírní úzkost a působí antidepresivně
  • chrání cévy
  • působí proti únavě
  • přírodní afrodisiakum
  • oddaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje vznik endorfinů v mozku
  • snižuje srážlivost krve

Kde koupit kakaový prášek?

Tip: Rozpuštěním v horkém plnotučném mléce získáme vynikající voňavou horkou „čokoládu”.

Použití kakaového prášku: ideální do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků, pudingu, zmrzliny, pudingu

Upozornění: vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Skladování: neprodyšná uzavřená nádoba, na suchém místě se stálou teplotou, kakao rychle absorbuje vlhkost

Produkty s obsahem kakaa:

Kakaovo mandlový koktejl - 2 porce

Tenhle krémový lahodný koktejl je plný paleo superpotravin
  • 300g nakrájených banánových plátků ( 2-3 banány )
  • 10g kakaového prášku - 1 polévková lžíce ( nejlépe nepraženého )
  • 30g mandlového másla 
  • 5g vanilkového extraktu
  • 250ml kokosového nebo madlového mléka
  • 60-120ml ledové vody
  • 2-3 g mleté skořice
  • 60g kostek ledu
  • půl lžíce medu
Smíchejte všechny uvedené ingredience důkladně v mixéru. Vodu přidejte 60ml, pokud chcete mít koktejl řidší přidejte dalších 60ml a rozmixujte.
TIP do koktejlu můžete přidat hrst špenátových listů nebo lžičku spiruliny.

Jak používat kakaový prášek na čokoládovou masáž

  1. Připravte si 20 g kakaového prášku.
  2. Prášek vmíchejte do 50 ml masážního oleje
  3. Aplikujte na tělo pacienta.
  4. Po ukončení masáže osprchujte klienta teplou vodou.

Kávu pijte pouze bez mléka, protože může dřaždit slinivku a po delší době může způsobit až zánět slinivky. Vhodnější je cikorka ( je výživná a má čístící tlusté střevo jako kefír). Není vhodné kombinovat kávu s alkoholem. (alkohol v malém množství čístí krev)

Osvěžující nápoj Aztéků s kakaovým práškem

Kakaový prášek

Důvody pro omezení pití kávy

13.01.2017 10:37
neustále se vedou diskuze, jestli káva škodí nebo prospívá. Káva a její pití na jedné straně prospívá a na druhé škodí. Po přečtení stručném přehledu, který je uveden níže, je na Vás jakou cestou se vydáte... Výhody a pozitivní účinky pití kávy na zdraví: povzbuzující účinek omamná vůně...

Mýty o kávě

24.11.2016 00:11
O kávě se léta soudí, že zvyšuje krevní tlak. Na tom však není téměř žádná pravda. Je to mýtus, který se traduje desítky let. kofein má močopudné účinky, tělo si zvykne, a pak i z kávy dokáže získávat tekutiny pravidelné pití kávy pitnému režimu nevadí - nezpůsobuje dehydrataci stačí cca 1,2...

Diskusní téma: Kakaový prášek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>