Lucuma , poklad z Peruánských And

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovoce pocházející z Peru, Ekvádoru a Chile podobné avokádu dříve známé jako ,,zlato Inků". Kulaté nebo oválné zelené Lucuma plodplody mají hladký povrch a jasně žlutou dužninu. Stromy rostou ve výškách mezi 1000 a 2400 metry n.m. Dorůstají výšky 8 – 15 metrů a produkují až 500 plodů ročně. Lucuma se sklízí v období od ledna do dubna.Ovoce padá ze stromu nezralé, musí se skladovat v seně nebo v jiném suchém materiálu, dokud nezměkne. Jakmile ovoce dozraje, může být pomleto na prášek a skladováno v hermeticky uzavřených obalech. Lucuma prášek má jasně žlutou barvu s jemnou javorovou chutí. Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).

Lucuma prášek a její účinky:

  • slouží jako přírodní sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí
  • vysoký obsah antioxidantů
  • betakaroten – vhodný pro posílení imunity
  • pomáhá zmírnit příznaky únavy – obsahuje železo, které pomáhá zmírnit anémii
  • dobrý zdroj vlákniny – může pomoci lidem se zažívacími problémy
  • pomáhá v boji proti předčasného stárnutí
  • podporuje buněčnou regeneraci
  • má protizánětlivé účinky a podporuje hojení ran
  • stimuluje imunitní systém
  • podporuje psychickou odolnost
  • vhodná pro diabetiky ( nízky glykemický index )
  • vhodná pro vegetariány
  • Brainfoods - potrava pro výživu mozku
  • působí proti depresím
  • při chudokrevnosti
  • snižuje hladinu cholesterolu

Použití:

Lucuma se běžně používá k dochucení domácích jogurtů, dezertů a zmrzlin. Její skvělá chuť může být použita téměř v každém receptu a je velmi dobrá v kombinaci s nepraženým kakaem. Velmi oblíbené je její použití ve smoothies.

  • nahrazuje javorovou a karamelovou chuť dezertů
  • přidejte do čaje – dodá sladkou a bohatou chuť
  • přísada do zmrzliny, mléčných koktejlů, jogurtů, koláčů, dortů, sušenek, pudinků
  • přísada do ovesných kaší, cereálií, tvarohu a ovocných pomazánek

Kde koupit Lucumu?

  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Lucuma (Pouteria lucuma), poklad z Peruánskych Ánd

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovocie pochádzajúce z Peru, Ekvádoru a Čile podobné avokáde predtým známe ako,, zlato Inkov ". Guľaté alebo oválne zelené Lucuma plodplody majú hladký povrch a jasne žltú dužinu. Stromy rastú vo výškach medzi 1000 a 2400 metrami nm dorastajú do výšky 8 - 15 metrov a produkujú až 500 plodov ročne. Lucuma sa žne v období od januára do dubna.Ovoce padá zo stromu nezrelé, musia sa skladovať v sene alebo v inom suchom materiáli, kým nezmäkne. Akonáhle ovocie dozreje, môže byť pomleté na prášok a skladované v hermeticky uzavretých obaloch. Lucuma prášok má jasne žltú farbu s jemnou javorovou chuťou. Lucuma slúži aj ako zdravé a čisto prírodné sladidlo s obsahom vlákniny.

Lucuma prášok a jej účinky:

  •      slúži ako prírodné sladidlo s vanilkovo-orechovou chuťou
  •      vysoký obsah antioxidantov
  •      betakarotén - vhodný pre posilnenie imunity
  •      pomáha zmierniť príznaky únavy - obsahuje železo, ktoré pomáha zmierniť anémiu
  •      dobrý zdroj vlákniny - môže pomôcť ľuďom so zažívacími problémami
  •      pomáha v boji proti predčasného starnutia
  •      podporuje bunkovú regeneráciu
  •      má protizápalové účinky a podporuje hojenie rán
  •      stimuluje imunitný systém
  •      podporuje psychickú odolnosť
  •      vhodná pre diabetikov

Lucuma použitie:

Lucuma sa bežne používa na dochutenie domácich jogurtov, dezertov a zmrzlín. Jej skvelá chuť môže byť použitá takmer v každom recepte a je veľmi dobrá v kombinácii s nepraženým kakaom. Veľmi obľúbené je jej použitie vo smoothies.

  •      nahrádza javorovou a karamelovú chuť dezertov
  •      pridajte do čaju - dodá sladkú a bohatú chuť
  •      prísada do zmrzliny, mliečnych koktailov, jogurtov, koláčov, tort, sušienok, pudingov
  •      prísada do ovsených kaší, cereálií, tvarohu a ovocných nátierok
     

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>