Lucuma , poklad z Peruánských And

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovoce pocházející z Peru, Ekvádoru a Chile podobné avokádu dříve známé jako ,,zlato Inků". Kulaté nebo oválné zelené Lucuma plodplody mají hladký povrch a jasně žlutou dužninu. Stromy rostou ve výškách mezi 1000 a 2400 metry n.m. Dorůstají výšky 8 – 15 metrů a produkují až 500 plodů ročně. Lucuma se sklízí v období od ledna do dubna.Ovoce padá ze stromu nezralé, musí se skladovat v seně nebo v jiném suchém materiálu, dokud nezměkne. Jakmile ovoce dozraje, může být pomleto na prášek a skladováno v hermeticky uzavřených obalech. Lucuma prášek má jasně žlutou barvu s jemnou javorovou chutí. Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).

Lucuma prášek a její účinky:

  • slouží jako přírodní sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí
  • vysoký obsah antioxidantů
  • betakaroten – vhodný pro posílení imunity
  • pomáhá zmírnit příznaky únavy – obsahuje železo, které pomáhá zmírnit anémii
  • dobrý zdroj vlákniny – může pomoci lidem se zažívacími problémy
  • pomáhá v boji proti předčasného stárnutí
  • podporuje buněčnou regeneraci
  • má protizánětlivé účinky a podporuje hojení ran
  • stimuluje imunitní systém
  • podporuje psychickou odolnost
  • vhodná pro diabetiky ( nízky glykemický index )
  • vhodná pro vegetariány
  • Brainfoods - potrava pro výživu mozku
  • působí proti depresím
  • při chudokrevnosti
  • snižuje hladinu cholesterolu

Použití:

Lucuma se běžně používá k dochucení domácích jogurtů, dezertů a zmrzlin. Její skvělá chuť může být použita téměř v každém receptu a je velmi dobrá v kombinaci s nepraženým kakaem. Velmi oblíbené je její použití ve smoothies.

  • nahrazuje javorovou a karamelovou chuť dezertů
  • přidejte do čaje – dodá sladkou a bohatou chuť
  • přísada do zmrzliny, mléčných koktejlů, jogurtů, koláčů, dortů, sušenek, pudinků
  • přísada do ovesných kaší, cereálií, tvarohu a ovocných pomazánek

Kde koupit Lucumu?

  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Lucuma (Pouteria lucuma), poklad z Peruánskych Ánd

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovocie pochádzajúce z Peru, Ekvádoru a Čile podobné avokáde predtým známe ako,, zlato Inkov ". Guľaté alebo oválne zelené Lucuma plodplody majú hladký povrch a jasne žltú dužinu. Stromy rastú vo výškach medzi 1000 a 2400 metrami nm dorastajú do výšky 8 - 15 metrov a produkujú až 500 plodov ročne. Lucuma sa žne v období od januára do dubna.Ovoce padá zo stromu nezrelé, musia sa skladovať v sene alebo v inom suchom materiáli, kým nezmäkne. Akonáhle ovocie dozreje, môže byť pomleté na prášok a skladované v hermeticky uzavretých obaloch. Lucuma prášok má jasne žltú farbu s jemnou javorovou chuťou. Lucuma slúži aj ako zdravé a čisto prírodné sladidlo s obsahom vlákniny.

Lucuma prášok a jej účinky:

  •      slúži ako prírodné sladidlo s vanilkovo-orechovou chuťou
  •      vysoký obsah antioxidantov
  •      betakarotén - vhodný pre posilnenie imunity
  •      pomáha zmierniť príznaky únavy - obsahuje železo, ktoré pomáha zmierniť anémiu
  •      dobrý zdroj vlákniny - môže pomôcť ľuďom so zažívacími problémami
  •      pomáha v boji proti predčasného starnutia
  •      podporuje bunkovú regeneráciu
  •      má protizápalové účinky a podporuje hojenie rán
  •      stimuluje imunitný systém
  •      podporuje psychickú odolnosť
  •      vhodná pre diabetikov

Lucuma použitie:

Lucuma sa bežne používa na dochutenie domácich jogurtov, dezertov a zmrzlín. Jej skvelá chuť môže byť použitá takmer v každom recepte a je veľmi dobrá v kombinácii s nepraženým kakaom. Veľmi obľúbené je jej použitie vo smoothies.

  •      nahrádza javorovou a karamelovú chuť dezertov
  •      pridajte do čaju - dodá sladkú a bohatú chuť
  •      prísada do zmrzliny, mliečnych koktailov, jogurtov, koláčov, tort, sušienok, pudingov
  •      prísada do ovsených kaší, cereálií, tvarohu a ovocných nátierok
     

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>