Třtinová melasa, černý zázrak

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) ,  A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky:

  • přírodní sladidlo v BIO kvalitě (  dvě třetiny méně kalorií oproti medu )Třtinová melasa, přírodní sladidlo
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa ( plných deset procent obsahu melasy tvoří železo )
  • neobsahuje lepek
  • udržuje zdravé kosti a zuby
  • vrací cévám elasticitu a tím zlepšuje průchod krve
  • pomáhá při poruchách s prokrvením
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá předcházet trombóze
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chodokrevnosti ( anémie )
  • ochraňuje extremně namáhané klouby a obratle
  • zlepšuje funkci svalů a kloubů
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá proti nespavosti
  • působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • pomáhá při artróze, artritidě a osteoporóze
  • pomáhá zevně při ekzémech a lupénce( psoriáza )
  • pomáhá při poruchách látkové výměny
  • pomáhá dodávat energii při velké fyzické zátěži a stresu
  • pomáhá s anginou pectoris

Dávkování: 1–3 krát denně 1-2 čajové lžičky rozpustíme ve 200ml vody nebo čaje

Třtinová melasa, náhrada medu ja sladidlaPoužití: Doporučuje se nejprve ředit melasu vodou (ve vlažné vodě se rozpouští rychleji). Abychom vylepšili chuť a současně i zdravotní hodnotu, můžeme do jedné skleničky přidat  1-2 čajové lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Zrovna tak dobře můžete melasu přimíchat do čaje, mléka, jogurtu, jablečného pyré či do ovocného müsli nebo jiné potraviny. Doporučuje se denní dávka 2-4 čajové lžičky (odpovídá to asi 40 g) pro dospělého a snížit podle váhy dávku pro školní a malé děti. V období kdy máte nedostatek vitamínů lze množství třtinové meleasy zvýšit na dvojnásobek. Třtinová melasa v kombinaci s teplým mlékem je výberný prostředek pro okamžitý a kvalitní spánek. Melasu můžeme konzumovat v kteroukoliv denní dobu podle vlastního uvážení – jak před jídlem,během jídla tak i po jídle. V kuchyni se používá melasa do omáček a marinád a tím zlepšuje chuť masa a u drůběže pomáhá k vytvoření krásné křupavé kůrky ( kuře, krocan, bažant, kačena..).

Kontraindikace: nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky a neexistuje předávkování třtinovou melasou

Nutriční hodnoty třtinové melasy

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu třtinová melasa

Energetická hodnota na 100 g 3 x extrahované BIO třtinové melasy: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Kde koupit třtinovou melasu?

  • AWA shop Brno  , prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, 1. patro

Zajímavost: V Rusku je třtinová melasa používána při výrobě rumu a i u některých druhů výběrových piv.

Třtinový cukr

 

Rum

destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa a třtinová šťáva, metodou kvašení a destilace. 

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>