Třtinová melasa, černý zázrak

Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ) ,  A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).

Třtinová melasa a její účinky:

  • přírodní sladidlo v BIO kvalitě (  dvě třetiny méně kalorií oproti medu )Třtinová melasa, přírodní sladidlo
  • nejbohatší rostlinný zdroj železa ( plných deset procent obsahu melasy tvoří železo )
  • neobsahuje lepek
  • udržuje zdravé kosti a zuby
  • vrací cévám elasticitu a tím zlepšuje průchod krve
  • pomáhá při poruchách s prokrvením
  • pomáhá při léčbě křečových žil
  • pomáhá předcházet trombóze
  • posiluje srdeční sval
  • snižuje únavu a vyčerpání
  • posiluje imunitu
  • pomáhá při chodokrevnosti ( anémie )
  • ochraňuje extremně namáhané klouby a obratle
  • zlepšuje funkci svalů a kloubů
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá proti nespavosti
  • působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
  • pomáhá při artróze, artritidě a osteoporóze
  • pomáhá zevně při ekzémech a lupénce( psoriáza )
  • pomáhá při poruchách látkové výměny
  • pomáhá dodávat energii při velké fyzické zátěži a stresu
  • pomáhá s anginou pectoris

Dávkování: 1–3 krát denně 1-2 čajové lžičky rozpustíme ve 200ml vody nebo čaje

Třtinová melasa, náhrada medu ja sladidlaPoužití: Doporučuje se nejprve ředit melasu vodou (ve vlažné vodě se rozpouští rychleji). Abychom vylepšili chuť a současně i zdravotní hodnotu, můžeme do jedné skleničky přidat  1-2 čajové lžičky jablečného octa nebo citrónové šťávy. Zrovna tak dobře můžete melasu přimíchat do čaje, mléka, jogurtu, jablečného pyré či do ovocného müsli nebo jiné potraviny. Doporučuje se denní dávka 2-4 čajové lžičky (odpovídá to asi 40 g) pro dospělého a snížit podle váhy dávku pro školní a malé děti. V období kdy máte nedostatek vitamínů lze množství třtinové meleasy zvýšit na dvojnásobek. Třtinová melasa v kombinaci s teplým mlékem je výberný prostředek pro okamžitý a kvalitní spánek. Melasu můžeme konzumovat v kteroukoliv denní dobu podle vlastního uvážení – jak před jídlem,během jídla tak i po jídle. V kuchyni se používá melasa do omáček a marinád a tím zlepšuje chuť masa a u drůběže pomáhá k vytvoření krásné křupavé kůrky ( kuře, krocan, bažant, kačena..).

Kontraindikace: nebyli zjištěny žádné vedlejší účinky a neexistuje předávkování třtinovou melasou

Nutriční hodnoty třtinové melasy

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu třtinová melasa

Energetická hodnota na 100 g 3 x extrahované BIO třtinové melasy: 1200 kJ/287 kcal, tuk 0,0 g,  glukóza: 2,67 g, fruktóza: 4,56g, sacharóza: 39,9 g, obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než jakákoli jiná potravina.

Kde koupit třtinovou melasu?

  • AWA shop Brno  , prodejna zdravé výživy AWA centrum Brno, Orlí 16, 1. patro

Zajímavost: V Rusku je třtinová melasa používána při výrobě rumu a i u některých druhů výběrových piv.

Třtinový cukr

 

Rum

destilovaný nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa a třtinová šťáva, metodou kvašení a destilace. 

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>