Antioxidanty

k životu potřebuje kyslík, ale nestabilní kyslíkové molekuly tzv. volné radikály působí destrukci zdravých buněk. To má za následek mnoho onemocnění včetně rakoviny. Antioxidanty jsou látky, které brání vzniku volných radikálů, a pokus již exitují brání jim v dalším působení.
 
Antioxidanty jsou skupiny prvků, které chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů které mohou významně zhoršit náš imunitní systém. Z chemického hlediska je antioxidant jakákoli látka, která, oddaluje a nebo inhibuje oxidaci. V širším smyslu slova antioxidanty mohou být všechny faktory, které zpomalují nebo zabraňují oxidačnímu poškození biologických struktur. 

Naše tělo má také své vlastní antioxidanty ( např. konzym Q10, glutathion, atd.), Které účinně bojují s volnými radikály. Ale bohužel se s věkem se produkce antioxidantů snižuje a další rostoucí negativní faktory (kouř, výpary, chemické kontaminované potraviny a voda ) jejich množství a účinnost dále snižují.
To znamená, že pouze jednu věc - je třeba zvýšit spotřebu potravin bohatých na vitamíny C a E, beta-karoten a selen které nám pohohou odzbrojit volné radikály, ale současně zlepší fyziologii těla, její ochranu proti virům, bakteriím a toxickým látkám.

Antioxidační obranný účinek v těle lze rozdělit do 3 úrovní:

  • preventivní antioxidanty - brání vzniku endogenní volných radikálů ( transferin, feritin, hemosiderin, laktoferin, albumin ¨
  • bazické antioxidanty - zajišťují sledování a odstraňování již vytvořených volných radikálů, to zajišťují enzymatických a neenzymatické antioxidanty ( superoksidizmutazata enzym kataláza, glutathionperoxidáza, glutathionreduktaza )
  • regenerační antioxidanty - částečně napravují škody způsobené volnými radikály - enzymy ( fosfolipázy A2, některé proteolytické enzymy, reparativní enzymy )

Hlavními zdroji antioxidantů jsou:

Zde je seznam některých z nejpopulárnějších Antioxidantyantioxidantů:

 

Diskusní téma: Antioxidanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem antioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>