Antioxidanty

k životu potřebuje kyslík, ale nestabilní kyslíkové molekuly tzv. volné radikály působí destrukci zdravých buněk. To má za následek mnoho onemocnění včetně rakoviny. Antioxidanty jsou látky, které brání vzniku volných radikálů, a pokus již exitují brání jim v dalším působení.
 
Antioxidanty jsou skupiny prvků, které chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů které mohou významně zhoršit náš imunitní systém. Z chemického hlediska je antioxidant jakákoli látka, která, oddaluje a nebo inhibuje oxidaci. V širším smyslu slova antioxidanty mohou být všechny faktory, které zpomalují nebo zabraňují oxidačnímu poškození biologických struktur. 

Naše tělo má také své vlastní antioxidanty ( např. konzym Q10, glutathion, atd.), Které účinně bojují s volnými radikály. Ale bohužel se s věkem se produkce antioxidantů snižuje a další rostoucí negativní faktory (kouř, výpary, chemické kontaminované potraviny a voda ) jejich množství a účinnost dále snižují.
To znamená, že pouze jednu věc - je třeba zvýšit spotřebu potravin bohatých na vitamíny C a E, beta-karoten a selen které nám pohohou odzbrojit volné radikály, ale současně zlepší fyziologii těla, její ochranu proti virům, bakteriím a toxickým látkám.

Antioxidační obranný účinek v těle lze rozdělit do 3 úrovní:

  • preventivní antioxidanty - brání vzniku endogenní volných radikálů ( transferin, feritin, hemosiderin, laktoferin, albumin ¨
  • bazické antioxidanty - zajišťují sledování a odstraňování již vytvořených volných radikálů, to zajišťují enzymatických a neenzymatické antioxidanty ( superoksidizmutazata enzym kataláza, glutathionperoxidáza, glutathionreduktaza )
  • regenerační antioxidanty - částečně napravují škody způsobené volnými radikály - enzymy ( fosfolipázy A2, některé proteolytické enzymy, reparativní enzymy )

Hlavními zdroji antioxidantů jsou:

Zde je seznam některých z nejpopulárnějších Antioxidantyantioxidantů:

 

Diskusní téma: Antioxidanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>