Antioxidanty

k životu potřebuje kyslík, ale nestabilní kyslíkové molekuly tzv. volné radikály působí destrukci zdravých buněk. To má za následek mnoho onemocnění včetně rakoviny. Antioxidanty jsou látky, které brání vzniku volných radikálů, a pokus již exitují brání jim v dalším působení.
 
Antioxidanty jsou skupiny prvků, které chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů které mohou významně zhoršit náš imunitní systém. Z chemického hlediska je antioxidant jakákoli látka, která, oddaluje a nebo inhibuje oxidaci. V širším smyslu slova antioxidanty mohou být všechny faktory, které zpomalují nebo zabraňují oxidačnímu poškození biologických struktur. 

Naše tělo má také své vlastní antioxidanty ( např. konzym Q10, glutathion, atd.), Které účinně bojují s volnými radikály. Ale bohužel se s věkem se produkce antioxidantů snižuje a další rostoucí negativní faktory (kouř, výpary, chemické kontaminované potraviny a voda ) jejich množství a účinnost dále snižují.
To znamená, že pouze jednu věc - je třeba zvýšit spotřebu potravin bohatých na vitamíny C a E, beta-karoten a selen které nám pohohou odzbrojit volné radikály, ale současně zlepší fyziologii těla, její ochranu proti virům, bakteriím a toxickým látkám.

Antioxidační obranný účinek v těle lze rozdělit do 3 úrovní:

  • preventivní antioxidanty - brání vzniku endogenní volných radikálů ( transferin, feritin, hemosiderin, laktoferin, albumin ¨
  • bazické antioxidanty - zajišťují sledování a odstraňování již vytvořených volných radikálů, to zajišťují enzymatických a neenzymatické antioxidanty ( superoksidizmutazata enzym kataláza, glutathionperoxidáza, glutathionreduktaza )
  • regenerační antioxidanty - částečně napravují škody způsobené volnými radikály - enzymy ( fosfolipázy A2, některé proteolytické enzymy, reparativní enzymy )

Hlavními zdroji antioxidantů jsou:

Zde je seznam některých z nejpopulárnějších Antioxidantyantioxidantů:

 

Diskusní téma: Antioxidanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>