Omega 3

Polynenasycené mastné kyseliny Omega - 3 - jsou jedinečným zdrojem vitality a živin do těla. Omega - 3 zlepšují zdravotní stav Omega 3kardiovaskulárního systému a mozku. V současné době je pozorován nedostatečný příjem omega - 3 v lidské stravě, proto je dnes příjmu omega 3 esenciálním kyselinám věnována zvýšená pozornost výživě. Omega-3 jsou považovány za důležité, protože tělo si je nemůže samo syntetizovat, může je získat pouze potravou. Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi.
Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20-40:1, což je obrovská nerovnováha).
  • kyseliny alfa-linolenové (ALA) -  obsahují  lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina.
  • kyseliny dokosahexaenové (DHA) -  esenciální kyseliny živočišného původu.
  • eikosapentaenová kyselina (EPA) -  esenciální kyseliny živočišného původu.

Potraviny se zdrojem omega 3 kyselin:

Denní potřeba omega - 3 je od 1 do 2,5 g na den
 

Nedostatek omega 3 se projevuje:

  • zácpa
  • depresivní nálada
  • hypertenze
  • lámání nehtů
  • kožní vyrážky
  • problém s klouby
 

Pozitivní účinky omega 3 na zdraví:

  • prevencí rakoviny tlustého střeva
  • podporují pestrostí skladby střevních bakterií
  • prevenci diabetu, obezity 
  • prevence rozvoje Crohnovy choroby

Omega 3

Ryby zdroj omega 3

23.05.2016 15:20
ryby obsahují dvě významné omega 3 mastné kyseliny: kyselinu eikossapentaenovou EPA kyselinu dokosahexaenovou DHA Třetí typ omega 3 mastné kyseliny je kyselina alfa - linolenová ( ALA ), která je rostlinného původu ( např. lněná semínka ). Tělo si teoreticky umí vyrábět EP a DHA z ALA. Nejde...

Diskusní téma: Omega 3

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>