Kompletní bílkoviny

Kompletní bílkoviny jsou obsaženy v živočišné stravě ( maso, játra, mléko, vejce...). V rostlinné říši je kompletní bílkovinou Quinoa, sója, Mléčné výrobkychlorella, spirulina, a proto pokud nekonzumujeme živočišné bílkoviny je nutné pro dělení buněk (syntéza bílkovin) alespoň během dne kouzumovat potraviny, které si tzv. kompletní bílkovinu vytvoří ( nejvhodnější je kombinace obilovin a luštěnin). Již naši předci o tom věděli, že je nutné konzumovat tzv. kompletní bílkoviny, pokud nejedli pravidelně maso, proto kombinovali fazole s rýží, čočku s chlebem, pinto fazole s kukuřičnými tortilami, hummus s pita chlebem atd.

Kompletní bílkovina musí obsahovat 9 esenciálních aminokyselin (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, valin a tryptofan), které si tělo neumí samo vyrobit a proto je nutné je přijímat v potravě.Pokud strava neobsahuje během dne kompletní bílkoviny tělo postupně chřadne a ztrácí svalovinu.

Živočišné zdroje kompletních esenciálních bílkovin:

Rostlinné zdroje komletních bílkovin:

Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.

Zakladní dělení aminokyselin:

  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9 (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, tryptofan, valin)
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin (jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata)
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
  • limitní aminokyseliny (limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin, kterého je málo v obilovinách a methionin, který je málo zastoupen v luštěninách. Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí)
  • lepek je také bílkovina, která nám ale škodí (protože jej konzumujeme v nadměrném množství)

Články o bílkovinách:

Diskusní téma: Kompletní bílkoviny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>