Proteiny ( bílkoviny )

bielkoviny patrí medzi základné výživu nutnú pre naše telo, spoločne so sacharidmi, tukmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vodou. QuinoaProteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín. Tieto kyseliny sú tvorené atómami uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. Všetky bielkoviny, ktoré prijím sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny v črevnom trakte a tu sa vstrebávajú do krvi. Aminokyseliny sa v tele pretvorí na nové telesné proteíny, ktoré sú nutné pre fungovanie organizmu.
  • existuje celkem 23 aminokyselin
  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
Každý hormón, enzým, bunka, celý imunitný systém a všetky orgány v tele sú zložené z proteínov.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1, nadměrný příjem bílkovin je z těla vyloučen. Vhodná doba pro konzumaci bílkovin je v odpoledních hodinách (doporučená dávka je 30-50g esenciálních bílkovin za den).

Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
 
  • bílkovina je nezbytná pro vyživení svalu a svaly potřebujeme, aby nám kosti držely pohromadě
  • pro produkci bílkovin je také důležitý příjem dusíku ze vzduchu (kvalitní jogínské dýchání)
 

Obsah bílkovin ve 100g potraviny:

  • vepřové maso 14%
  • kuřecí, králičí a krůtí maso 23%
  • vařená čočka 28%
  • olomoucké tvarůžky až 30%
  • bazalkové semínko 18%
  • chia semínka 16% (5 x více proteinů než červené fazole)
  • kromě proteinů je potřeba v mase a sýrech hlídat obsah tuku, v luštěninách zase sacharidy

Rostlinné proteiny a jejich účinky na organismus:

  • podporují růst svalové hmoty (pokud konzumujeme kompletní bílkoviny)
  • základní součást stravy
  • podporují nervový systém
  • působí proti depresím a úzkosti (tryptofan)
  • zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů
  • vaječná bílkovina  syrová patří mezi nejkvalitnější (zdroj lysinu), je nejlépe stravitelná
  • esenciální aminokyselina lysin není obsažen v zelenině (tělo si jej neumí vyrobit je obsaženo v živočišné stravě)
  • více

Kvalitní zdroje bílkovin:

  • živočišného původu: zfermentované mléčné výrobky, syrová vejce z domácího chovu, tzv. zelené syrové nebo sušené maso, ryby
  • quinoa, sója, chia semínka, pohanka, luštěniny
  • syrovátka
  • mezi tzv. kompletní rostlinnou bílkoviny patří Quinoa, sója, ořechy a některá semínka
  • brokolice- mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K
  • tofu, seitan nebo tempeh - náhrada masa pro vegany a vegetariány
  • řeřicha – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K
  • čočka - cca 20% vlákniny
  • fazole - 24% vlákniny
  • žampioný - železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2
  • kukuřice - 9% proteinů, zdroj  vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek)

Kompletní rostlinné bílkoviny:

  • quinoa - vegetariánská náhrada masa
  • sója- vegetariánská náhrada masa
  • oves s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole)
  • více
 

Kde koupit rostlinné proteiny (chia semínka, quinou, konopná semínka...)?

Diskusní téma: Proteiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>