Proteiny ( bílkoviny )

bielkoviny patrí medzi základné výživu nutnú pre naše telo, spoločne so sacharidmi, tukmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vodou. QuinoaProteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín. Tieto kyseliny sú tvorené atómami uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. Všetky bielkoviny, ktoré prijím sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny v črevnom trakte a tu sa vstrebávajú do krvi. Aminokyseliny sa v tele pretvorí na nové telesné proteíny, ktoré sú nutné pre fungovanie organizmu.
  • existuje celkem 23 aminokyselin
  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
Každý hormón, enzým, bunka, celý imunitný systém a všetky orgány v tele sú zložené z proteínov.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1, nadměrný příjem bílkovin je z těla vyloučen. Vhodná doba pro konzumaci bílkovin je v odpoledních hodinách (doporučená dávka je 30-50g esenciálních bílkovin za den).

Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
 
  • bílkovina je nezbytná pro vyživení svalu a svaly potřebujeme, aby nám kosti držely pohromadě
  • pro produkci bílkovin je také důležitý příjem dusíku ze vzduchu (kvalitní jogínské dýchání)
 

Obsah bílkovin ve 100g potraviny:

  • vepřové maso 14%
  • kuřecí, králičí a krůtí maso 23%
  • vařená čočka 28%
  • olomoucké tvarůžky až 30%
  • bazalkové semínko 18%
  • chia semínka 16% (5 x více proteinů než červené fazole)
  • kromě proteinů je potřeba v mase a sýrech hlídat obsah tuku, v luštěninách zase sacharidy

Rostlinné proteiny a jejich účinky na organismus:

  • podporují růst svalové hmoty (pokud konzumujeme kompletní bílkoviny)
  • základní součást stravy
  • podporují nervový systém
  • působí proti depresím a úzkosti (tryptofan)
  • zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů
  • vaječná bílkovina  syrová patří mezi nejkvalitnější (zdroj lysinu), je nejlépe stravitelná
  • esenciální aminokyselina lysin není obsažen v zelenině (tělo si jej neumí vyrobit je obsaženo v živočišné stravě)
  • více

Kvalitní zdroje bílkovin:

  • živočišného původu: zfermentované mléčné výrobky, syrová vejce z domácího chovu, tzv. zelené syrové nebo sušené maso, ryby
  • quinoa, sója, chia semínka, pohanka, luštěniny
  • syrovátka
  • mezi tzv. kompletní rostlinnou bílkoviny patří Quinoa, sója, ořechy a některá semínka
  • brokolice- mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K
  • tofu, seitan nebo tempeh - náhrada masa pro vegany a vegetariány
  • řeřicha – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K
  • čočka - cca 20% vlákniny
  • fazole - 24% vlákniny
  • žampioný - železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2
  • kukuřice - 9% proteinů, zdroj  vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek)

Kompletní rostlinné bílkoviny:

  • quinoa - vegetariánská náhrada masa
  • sója- vegetariánská náhrada masa
  • oves s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole)
  • více
 

Kde koupit rostlinné proteiny (chia semínka, quinou, konopná semínka...)?

Diskusní téma: Proteiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>