Proteiny ( bílkoviny )

bielkoviny patrí medzi základné výživu nutnú pre naše telo, spoločne so sacharidmi, tukmi, vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a vodou. QuinoaProteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín. Tieto kyseliny sú tvorené atómami uhlíka, kyslíka, vodíka a dusíka. Všetky bielkoviny, ktoré prijím sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny v črevnom trakte a tu sa vstrebávajú do krvi. Aminokyseliny sa v tele pretvorí na nové telesné proteíny, ktoré sú nutné pre fungovanie organizmu.
  • existuje celkem 23 aminokyselin
  • esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9
  • semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin
  • neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
Každý hormón, enzým, bunka, celý imunitný systém a všetky orgány v tele sú zložené z proteínov.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1, nadměrný příjem bílkovin je z těla vyloučen. Vhodná doba pro konzumaci bílkovin je v odpoledních hodinách (doporučená dávka je 30-50g esenciálních bílkovin za den).

Zelenina se dá konzumovat přímo s bílkovinami ( bílkovina překyseluje proto je nutné ji konzumovat se zeleninou)
 
  • bílkovina je nezbytná pro vyživení svalu a svaly potřebujeme, aby nám kosti držely pohromadě
  • pro produkci bílkovin je také důležitý příjem dusíku ze vzduchu (kvalitní jogínské dýchání)
 

Obsah bílkovin ve 100g potraviny:

  • vepřové maso 14%
  • kuřecí, králičí a krůtí maso 23%
  • vařená čočka 28%
  • olomoucké tvarůžky až 30%
  • bazalkové semínko 18%
  • chia semínka 16% (5 x více proteinů než červené fazole)
  • kromě proteinů je potřeba v mase a sýrech hlídat obsah tuku, v luštěninách zase sacharidy

Rostlinné proteiny a jejich účinky na organismus:

  • podporují růst svalové hmoty (pokud konzumujeme kompletní bílkoviny)
  • základní součást stravy
  • podporují nervový systém
  • působí proti depresím a úzkosti (tryptofan)
  • zdroj vlákniny, minerálů a vitamínů
  • vaječná bílkovina  syrová patří mezi nejkvalitnější (zdroj lysinu), je nejlépe stravitelná
  • esenciální aminokyselina lysin není obsažen v zelenině (tělo si jej neumí vyrobit je obsaženo v živočišné stravě)
  • více

Kvalitní zdroje bílkovin:

  • živočišného původu: zfermentované mléčné výrobky, syrová vejce z domácího chovu, tzv. zelené syrové nebo sušené maso, ryby
  • quinoa, sója, chia semínka, pohanka, luštěniny
  • syrovátka
  • mezi tzv. kompletní rostlinnou bílkoviny patří Quinoa, sója, ořechy a některá semínka
  • brokolice- mangan, draslík, kyselinu listovou, fosfor a vitamíny C a K
  • tofu, seitan nebo tempeh - náhrada masa pro vegany a vegetariány
  • řeřicha – železo, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou a vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, K
  • čočka - cca 20% vlákniny
  • fazole - 24% vlákniny
  • žampioný - železo, fosfor, draslík, kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2
  • kukuřice - 9% proteinů, zdroj  vitamínů (A, B, D, E a K) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď a zinek)

Kompletní rostlinné bílkoviny:

  • quinoa - vegetariánská náhrada masa
  • sója- vegetariánská náhrada masa
  • oves s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole)
  • více
 

Kde koupit rostlinné proteiny (chia semínka, quinou, konopná semínka...)?

Diskusní téma: Proteiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>