Zácpa

příčinou zácpy a nadýmání je nejčastěji nezdravá strava bez obsahu rostlinné vlákniny, špatná peristaltika střev ( hlavně po uzívání antibiotik ) a málo pohybu. Tvrdá stolice je příčinou zácpy. Zácpou trpí stále více lidí. Nepravidelné a namáhavé vyprazdňování, kdy je stolice tuhá, suchá a zapáchá, je důsledkem zpomalení látkové výměny a narušení normálních funkcí střeva, hromadí se hnilobné baktérie a probíhají kvasné procesy při kterých vznikají jedovaté látky, které prostupují střevní stěnou do krve. Tím dochází k postupnému otravování těla. Zácpa bývá průvodce bolesti hlavy, chronických zánětů různých orgánů, nádorových onemocnění, křečových žil a další.

Zácpa je způsobena: 

  • nedostatkem vlákniny ve stravě ( vlaknina podporuje střevní pohyby- peristaltiku, váže na sebe vodu )
  • nepravidelnou stravou
  • přejídáním
  • nedostatkem tekutin ( pije ráno na lačno teplou tekutinu, nepijeme během jídla, ale min.15minut před jídlem a 30 min. po jídle)
  • nedostatkem pohybu
  • stresem
  • hormonálními poruchami
  • překyselením organismu díky ( černému čaji nebo kávě )

Které potraviny prospívají při zácpě?

 

  • semínka -sezam, slunečnice, lněné semínko díky vysokému obsahu vlákniny s slizu
  • luštěniny a obiloviny
  • sušené švetky, meruňky, švestky
  • jablk, hrušky, fíky a datle
  • bobulovité ovoce( jahody, arónie, borůvky, brusinky, goji, rakytnik, maliny)
  • skořice
  • lněný olej, dýňový olej, rakytnikový olej
  • sacha inchi
  • banány
  • ananas
  • ostropestřec mariánský pro očitu jater ( při očistě jater a střeva dojde následně k eliminaci nadýmání a zácpy )
  • listová a kořenová zelenina
  • med - kávová lžička před spaním
  • hořčičný olej
  • kokosová voda

Domácí léčba zácpy 

vláknina pokud je obsažena ve stravě podporuje střevní pohyby - peristaltiku. Současně vláknina na sebe váže vodu a tak změkčuje střevní obsah a usnadńuje jeho vylučování. Pokud nemáme pravidelnou stolici, můžeme ji navodit klystýrem ( klystým s cca 2 decilitry studené - vlažné vody zavěďte do konečníku, nálev udržte cca 1 minutu a pak se vyprázdněne).
Projímavé účinky způsobují : čerstvé švestky, jablka, fíky, jahody, lékořice, špenát, kysané zelí
 

Pro odstranění zácpy prospívají:

  • klystýr
  • prokrvení břicha ( masáží, osprchování studenou vodou )
  • půst s dostatkem tekutin
  • zamezit přejídání

Jak pít vodu při problémech se zácpou?:

  • ráno na lačno 1- 2 sklenice vody
  • pijeme 15 min před jídlem, ne během jídla a potom 30 min., po jídle

Fíková kůra na odstranění zácpy:

cca 6 fíků namočíme do 4 decilitrů vody na min.8 hodin, po té vodu vypijeme a fíky sníme, účinek můžeme zesílit tak, že fíky mačíme 24 hodin v olivovém oleji. Až je stolice pravidelná můžeme kůru ukončit.

Diskusní téma: Zácpa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>