Lněné semínko zlaté ( žluté )

zlaté lněné semínko je darem přírody pro naše zdraví! Zlaté lněné semínko má v rostlinné říši ojedinělou vlastnost - dokáže na sebe vázat velké množství vody a silným nabobtnáním mnohonásobně zvětšit svůj objem podobně jako chia semínka z Jižní Ameriky. V našich podmínkách plně pokrývá potřebu omega 3 a vynikající alternativou k mořským rybám, vhodné hlavně pro vegetariány. Lněné semínko je nejbohatším rostlinným zdrojem lignanů, kterých obsahuje 75 – 750x více než ostatní rostlinné zdroje. Obsahuje též esenciální vitamíny a minerály, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E. Jsou vhodná pro sportovce, vegany pro Paleo a RAW stravu.

Lněné semínko léčebné účinky (zlaté i hnědé):

  • posiluje celkovou imunitu
  • při zácpě (povařená lněná semínka)
  • pomáhá při redukčních dietách
  • protizánětlivé, protitrombotické a hypolipidemické účinkyZlaté lněné semínko
  • působí proti srdeční arytmii a podporují srdeční sval
  • antioxidant (např. kyselina fenolová)
  • jeden z nejbohatších zdrojů Omega 3 kyselin (více než v dýňových semínkách)
  • pro vyvážený rozvoj buněčných membrán
  • jemným prostředkem proti zácpě (semínka namočená ve vodě)
  • zrychlují metabolismus
  • pomáhá při rakovině (rozmixovaný tvaroh, lněná semínka, lněný olej a ovoce) - kyselina alfa linoleová (ALA) a lignany
  • rozvíjí centrální nervový systém
  • u dětí zlepšují v daném pásmu inteligenci
  • vhodné pro vegany a vegetariány (příjem tuků Omega 3 místo z ryb)
  • čistí trávící trakt (pokud je jíme celá)
  • chrání kardiovaskulární systém
  • snižuje riziko infarktu
  • zabraňuje cirkulaci cholesterolu
  • vhodné pro kulturisty (pomáhá držet hladinu krevního cukru)
  • snižují vysoký krevní tlak
  • prospívají srdci díky lignanům (nejvíc v rostlinné říši)
  • léčí záněty žaludku, žaludeční vředy
  • pomáhá při redukčních dietách a obezitě (odvádí přebytečný tuk)
  • zmírňuje klimakterické obtíže
  • prevencí před rakovinou pohlavních orgánů a prsou
  • protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky
  • pomáhá při astmatu a  artritidě
  • působí příznivě na pleť
  • upravuje menstruaci
  • pomáhá porodům
  • působí proti rakovině  (lněné semínko + cottege sýr nebo kefír, tvaroh nebo jogurt)
  • lněné semínko doporučujeme konzumovat s potravinami bohatými na bílkoviny s obsahem síry (např. sýry, ořechy, pažitka, cibule, česnek) - důvod? zlepší se vstřebatelnost.
  • náhrada vejce pro vegany (jedna lžíce pomletého lněného semínka smícháme s vodou)
  • Článek: lněné semínka, superpotravina našich předků

Doporučená denní dávka: je cca 60 g

Použití: posyp na chléb či pečivo při pečení, do jogurtů, tvarohu, smoothie, salátů a musli, nejlépe je vhodné konzumovat pomleté lněné semínko (pro jeho optimální využití), zlatá lněná semínka si můžeme pomlýt mlýnkem na mák a potom okamžitě spotřebujeme (pomleté semínko na vzduchu a světle rychle žlukne).

Jak aktivovat lněná semínka pro konzumaci?

  • namočíte na několik hodin do vlažné vody až vytvoří sliz a jsou kašovité
  • nebo lněná semínka pomeleme a přidáme do snídaňové směsi

Aktivní látky: vláknina, vitaminy, minerály, lněný olej, enzymy, vitamin E, tuky ve formě rostliných mastných kyselin – linolové (60%), linolenové (25%)

Chuť: lehká oříšková

Lněná semínka - prostředek mimořádně účinný proti tukovým vrstvám i parazitům usazeným v tlustém střevě. 

Rozmixujte 100g lněného semínka 10g hřebíčku. Užívejte dvě lžíce prášku každé ráno po dobu 3 dnů. Prášek se dá rozpustit v teplém mléce nebo vodě, můžete ho přisypat ke snídaňovým vločkám, případně přidat do kaše. Po 3 dnech užívání tři dny vynechte a potom začněte po tři dny užívat znovu. S tímto střídáním prášek užívejte jeden měsíc. Po tu dobu byste neměli jíst žádný cukr ani bílou mouku, respektive výrobky z ní. Opakujte třikrát-čtyřikrát do roka.

Kde koupit lněné semínko?

Tip na ranní snídani: 125 g tvarohu, sýru cottage nebo bílého jogurtu smíchat se 3 lžícemi lněného oleje a přidat (jahody, banán, boruvky, brusinky, rybíz atd.) a trochu medu (nebo melasy). Dobrou chuť.

Zdravotní koktejl: lněné,a sezamové semínko, ovesné vločky, sušenou syrovátku rozmixovat nejlépe přidat čerstvě vylisovanou šťávu a následně smetanový jogurt nebo smetanu.

Články o lněném semínku:

 Recept Dr.Johanny Budwigové  - lněné semínko a olej:

doporučuje smíchat 1-2 hrnky tvarohu či výše jmenovaných alternativ (cottage sýr, tvaroh, kefír nebo třeba jogurt),  2-5 lžic za studena lisovaného lněného oleje (skladovat v chladu a tmě ) – přesněji 1 díl oleje na 3 díly tvarohu – a nakonec ještě 1-3 lžíce rozemletých lněných semínek. Směs lze zředit vodou na požadovanou hustotu. Podle chuťových preferencí ji dochuťte například česnekem, špetkou červeného pepře nebo dokonce trochou šampaňského. Získáte tak výtečnou pomazánku nebo dresink, možná nejzdravější, jaký může být. Více ...

Výživové informace: 100 g lněného semínka obsahuje v průměru:

Energie

2110 kJ / 512 kcal

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

2 g

- z toho cukry

2 g

Tuky

42 g

- z toho nasycené mastné kyseliny

22,7 g

Vláknina

27 g

Sodík

0,02 g

 

Lněné semínko zlaté

Dar přírody pro naše zdraví - zlaté lněné semínko.

25.04.2014 23:56
Ľanové semienko môže zachrániť život , dokazuje štúdia meranie vysokého tlaku Kto do jedla pridáva ľanové semienka , znižuje si vysoký krvný tlak a robí pre seba niečo dobré . Vysoký tlak je rizikovým faktorom pre mnohé chronické ochorenia , preto aj tu platí , že je dobré to vyskúšať . V novembri...

Diskusní téma: Lněné semínko zlaté

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>