Mák modrý (maková semínka)

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.(cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. Maková semínka jsou zakázaná z naboženských nebo drogových důvodů např. například v Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech.

Mák jako olejnina obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou – je tak obrovským zdrojem energie a vhodný i pro výrobu makového mléka.

Účinky máku modrého:

  • podporuje paměť
  • zdroj síly a energie
  • prevence osteoporózy
  • zlepšuje paměť
  • prevence karcinomu prsu
  • působí jako prevence zubního kazu
  • brání stresu a klidňuje
  • díky vysokému obsahu vlákniny prospívá zažívacímu traktu
  • detoxikuje organismus
  • tlumí bolesti hlavy
  • uvolňuje svalové křeče
  • přispívá klidnému spánku
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin, podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích
  • přispívá k léčení respiračních onemocnění
  • prosívá silným kostem a výživě vlasů a nehtů
  • zdroj proteinů, vhodné na podporu svalové hmoty
  • makový olej je vhodný na ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou, hydratuje a zjemňuje pokožku
  • více

Použití: do koláčů, buchet, závinů, ale z máku je také výborná pomazánka s medem, na výroku makového mléka....

TIP: ideální je kombinace mletého máku se švestkami, tuk z máku podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích (zdroj proteinů z máku a vitamínů ze švestek, zejména B12)- vhodná kombinace pro vegany, vegetariány, sportovce a seniory)

Upozornění: před konzumací je vhodné mák semlít v mlýnku nebo mixéru, nepomletá semínka projdou trávícím traktem bez většího efektu

Nutriční hodnoty ve 100g: 20g bílkovin, 43g tuků, 24 g sacharidů, 20g vlákniny, 2,2 mg vitaminu E, 1360 mg vápníku, 8,8mg železa, 832 mg draslíku, 395 mg hořčíku, 936 mg fosforu

Jak vyrobit makové mléko?

mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj mámléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.

Maková kaše:

1 díl namletého máku, 1 díl bulguru, 1/4 dílu rozinek, špetka soli, 4 díly vody. Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.

Mák modrý

Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?

16.05.2017 21:57
Naše babičky hojně využíval mák jako náplň do buchet, škubánků, na výrobu závinů nebo posyp na knedlíky se švestkami. A znáte jeho účinky na zdraví? Mák se dá koupit ve volně semínek nebo mletý s cukrem (pozor rychle žlukne a je potom hořký) maková semínka  makový olej mletý mák s...

Diskusní téma: Mák modrý

Titulek: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: k.králl Datum: 08.07.2017

na zhrádce pěstuju ozdobné maky většinou červené chtěl bych vědet jestli je mák z nich jedlý. Děkuji za odpověd . kazimirkral@seznam.cz

Titulek: Re: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: edededed Datum: 23.03.2018

ne

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>