Mák modrý (maková semínka)

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.(cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. Maková semínka jsou zakázaná z naboženských nebo drogových důvodů např. například v Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech.

Mák jako olejnina obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou – je tak obrovským zdrojem energie a vhodný i pro výrobu makového mléka.

Účinky máku modrého:

  • podporuje paměť
  • zdroj síly a energie
  • prevence osteoporózy
  • zlepšuje paměť
  • prevence karcinomu prsu
  • působí jako prevence zubního kazu
  • brání stresu a klidňuje
  • díky vysokému obsahu vlákniny prospívá zažívacímu traktu
  • detoxikuje organismus
  • tlumí bolesti hlavy
  • uvolňuje svalové křeče
  • přispívá klidnému spánku
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin, podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích
  • přispívá k léčení respiračních onemocnění
  • prosívá silným kostem a výživě vlasů a nehtů
  • zdroj proteinů, vhodné na podporu svalové hmoty
  • makový olej je vhodný na ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou, hydratuje a zjemňuje pokožku
  • více

Použití: do koláčů, buchet, závinů, ale z máku je také výborná pomazánka s medem, na výroku makového mléka....

TIP: ideální je kombinace mletého máku se švestkami, tuk z máku podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích (zdroj proteinů z máku a vitamínů ze švestek, zejména B12)- vhodná kombinace pro vegany, vegetariány, sportovce a seniory)

Upozornění: před konzumací je vhodné mák semlít v mlýnku nebo mixéru, nepomletá semínka projdou trávícím traktem bez většího efektu

Nutriční hodnoty ve 100g: 20g bílkovin, 43g tuků, 24 g sacharidů, 20g vlákniny, 2,2 mg vitaminu E, 1360 mg vápníku, 8,8mg železa, 832 mg draslíku, 395 mg hořčíku, 936 mg fosforu

Jak vyrobit makové mléko?

mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj mámléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.

Maková kaše:

1 díl namletého máku, 1 díl bulguru, 1/4 dílu rozinek, špetka soli, 4 díly vody. Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.

Mák modrý

Používáte ve svém jídelníčku mák modrý?

16.05.2017 21:57
Naše babičky hojně využíval mák jako náplň do buchet, škubánků, na výrobu závinů nebo posyp na knedlíky se švestkami. A znáte jeho účinky na zdraví? Mák se dá koupit ve volně semínek nebo mletý s cukrem (pozor rychle žlukne a je potom hořký) maková semínka  makový olej mletý mák s...

Diskusní téma: Mák modrý

Titulek: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: k.králl Datum: 08.07.2017

na zhrádce pěstuju ozdobné maky většinou červené chtěl bych vědet jestli je mák z nich jedlý. Děkuji za odpověd . kazimirkral@seznam.cz

Titulek: Re: je jedlý i mák z ozdobných maků ? Vložil: edededed Datum: 23.03.2018

ne

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>