Merlík čilský - Quinoa

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech Quinoa bílá, červená a černáobilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bylinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Barva Merlíku chilského:

Alternativy Quinoa na trhu

  • mouka ze semen
  • semena
  • vločky

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

  •  Quinoa bílá protirakovinové účinky
  • antioxidant
  • při redukčních dietách
  • superpotravina
  • proti migrénám
  • zásadotvorná potravina ( na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná )
  • prospívá ledvinám
  • prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky
  • podporuje růst svalové hmoty
  • prevence proti Osteoporóze
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva
  • zklidňuje nervový systém
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • postupně do těla uvolňuje energii
  • pomáhá při cukrovce
  • přispívá výživě mozku - brainfood

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsi, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Quinoa - recepty:

Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút semienka zmäknú.

Recept na dobrý oběd s Quinoou

Muffiny se semínky Quinoa

Za hodinu a je to nastole ---Quinoa se zeleninou

Pudink z Quinoy

Recept: Quinoa se sýrem a zeleninou

Quinoa sladká nebo slaná?

Quinoa sa upraviť ako sladká a slaná varianta.

  • Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí  kokosové mlieko . Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi. 
  • Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu. 
  • Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky všeobecné.

Quinoa - Merlík chilský, kde koupit:

Quinoa články

Fotogalerie: Merlík čilský - Quinoa

Diskusní téma: Merlík čilský - Quinoa

Titulek: John Vložil: Smitha703 Datum: 13.12.2016

I really like your writing style, great info, thank you for putting up geaeefdccdkefcde

Titulek: Jako vážně?? Vložil: Džuzka Datum: 08.07.2016

"Jednoleta bilina"??

Přidat nový příspěvek

Semínka

Dýňová polévka a její příprava

04.10.2017 23:57
Aby se plně rozvinula chuť dýně, je nejlepší ji upéct. Pečením se totiž její chuť zintenzivní. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a pečte asi 20 minut, dokud není měkká. Pro ještě intenzivnější chuť posypte sušeným...

Zdravá semienka: konopné, ľanové, slnečnicové a ostropestřecová

07.06.2017 20:20
Semienka rastlín sú vo všeobecnosti považovaná za jeden z najdôležitejších zdrojov vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín. Vzhľadom k tomu, že často obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, sú spravidla hojne zastúpená v jídelníčcích športovcov, vegánov,...

Chia semínka

30.09.2014 22:26
Šalvěj hispánská, chia seeds Semienka chia pochádza zo šalvie hispánskej (Salvia hispanica L.). Tieto semená sú oválna približne 1 mm veľká. Semená chia rozoznávame dvojaký farby - biela a hnedá. Semená chia sú plnohodnotnou komplexnou potravinou. Nielen, že majú viac omega-3 mastných kyselín, než...

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>