Sezam černý

Doporučujeme konzumovat spíše sezam přírodní, tedy neloupaný, protože v něm zůstává uchováno více vitaminů a minerálů, které jsou uloženy černý sezamv obalu Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Černý sezam je zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, B9, E a z minerálů obsahuje vápník, měď, železo, mangan, zinek, hořčík, draslík, fosfor, selen a sodík dále obsahuje 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů , 16% sacharidů a 9% vlákniny

Sezamové semínko černé a jeho účinky na zdraví:

  • vhodné na výrobu rostlinného mléka
  • zdroj lignanů-antioxidanty (sesamolin, sesamolem a sesamin) a fytosterolů- fytochemikálie)
  • vhodné na nervy, proti depresím, úzkosti, stresu, podporuje mozkové funkce - brainfood
  • podporuje trávení působí proti zácpě
  • vhodný při anémii
  • vhodné při osteoporóze
  • urychluje hojení zlomenin
  • podporuje výživu vlasů, nehtů a kůže
  • působí jako prevence proti šednutí vlasů
  • posiluje obranyschopnost
  • podporuje metabolismus
  • reguluje krevní tlak
  • podporuje anti aging
  • chrání játra před poškozením volnými radikály ( sesamin)
  • prevence rakoviny tlustého střeva
  • černý sezam obsahuje protirakovinové látky včetně kyseliny fytové, hořčíku a fytosterolů - prevence proti rakovině
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • podporuje zdravý spánek
  • podporuje klouby a kosti (zdraví a flexibilitu)
  • pomáhá snižovat bolesti spojené s otoky a artritidou
  • pomáhá předcházet křečím u astmatických záchvatů, prevence onemocnění dýchacích cest
  • přes pozitivní působení na játra prospívá zraku a výživě očí (játra posílají čistou krev do očí a tak podporují jejich funkce)
  • prevence diabetu
  • posiluje zdraví srdce
  • snižuje hladinu cholesterolu (fytosteroly blokují produkci cholesterolu)
  • pomáhá k ochraně proti poškození DNA způsobené zářením
  • na kůži brání vzniku vrásek a pigmentaci
  • bělí zuby a reguluje zubní plak
  • více

Použití: na zahuštění polévek, do jogurtů, musli, kaší, salátů i pro přímou konzumaci (namočená přes noc jsou lépe stravitelná), nebo naklíčená - vodě 2 -3 dny

Doporučená denní dávka 10-15g

Diskusní téma: Sezam černý

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>